26-02-2018

Opština Budva sa 50 hiljada eura podstiče poljoprivrednike

Odluka o podsticajima i investiranju u razvoj poljoprivrede prvi put će biti donesena na lokalnom nivou, a za ovu namjenu Opština Budva planira da izdvoji bespovratna sredstva u iznosu od oko 50.000 eura, kazao je v.d. sekretara Sekretarijata za privredu Marko Marković.

Opština Budva sa 50 hiljada eura podstiče poljoprivrednike | Radio Televizija Budva

U lokalnoj samoupravi prepoznali su bavljenje poljoprivredom na nerazvijenom nivou. Svi međunarodni trendovi pokazuju da su turisti sve više zainteresovani da na putovanju probaju lokalne proizvode. Stoga, iako je Budva prije svega turističko mjesto, iz lokalne samouprave smatraju da treba podstaći i bavljenje poljoprivredom.

"Ovi novčani podsticaji, koji su bespovratni, biće dodijeljeni na osnovu plana koji će biti donijet nakon izglasavanja ove Odluke u lokalnom parlamentu. Po tom planu biće precizirano na koji način lokalni poljoprivrednici mogu da dođu do sredstava", navodi Marković.

On smatra da na teritoriji naše Opštine treba pomoći ribarstvo, pčelarstvo, maslinarstvo, proizvodnju vina...

Kako ističe Marković, kroz brendiranje određenih proizvioda oni se mogu prodati i kao suvenir, a ne samo kao prehrambeni proizvod.

Ove godine je Odlukom o podsticajima i investiranju u razvoj poljoprivrede izdvojeno 50 000 EUR, a ukoliko lokalni poljoprivrednici pokažu interesovanje, vjeruje se da će svake iduće godine ta suma biti uvećana.