02-07-2020

Opština i dalje zatvorena: Policija i privatno obezbjeđenje i danas na ulazu

Ispred zgrade lokalne uprave situacija je nepromijenjena. Već 11 dana zaredom, na samom ulazu u zgradu Opštine postavljen je kordon policije u pratnji privatnog obezbjeđenja, koji prema postojećem spisku u zgradu lokalne uprave propuštaju zaposelne koji se na njemu nalaze.

Opština i dalje zatvorena: Policija i privatno obezbjeđenje i danas na ulazu | Radio Televizija Budva

Predsjedniku Opštine Budva Marku Careviću (DF) i predsjedniku SO Budva, Krstu Radoviću (Demokratska Crna Gora) ni ovoga jutra ulaz u zgradu nije bio dozvoljen.





Potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković kazao je da lokalna uprava u Budvi ne funkcioniše, i to, kako je naglasio, iz svima poznatih razloga.

"Izvršen je policijski udar. Ovi ljudi koji su ovdje sa maskama kao obezbjeđenje, niko ne zna ko ih je angažovao, ni u kojem postupku. Mimo svih pravila i tendera su dovedeni ovdje da sprovode strogoću, da određuju lično na bazi zapisnika koji službenik ima pravo da uše u Opštinu. To je u 2020. godini skandalozno", rekao je Marković upitavši Evorpsku komisiju da li su dešavanja u Budvi u skladu sa evropskom praksom.





Odbornik DF-a Đorđije Vujović kazao je da je u Budvi policija preuzela Opštinu na osnovu zapisnika Upravne inspekcije koju je, kako je naglasio, poslala Suzana Pribilović.

"Mi, kao lokalna vlast, dan danas nismo dobili sa pravne strane otpravak rješenja na osnovu kojeg bi mogli da se žalimo na taj fantomski zapisnik. A ova policija ovdje asistira obezbjeđenju i maltretiraju građane Budve svakodnevno", istakao je Vujović.



On je tražio da pripadnici privatnog obezbjeđenja skinu maske, kako bi se utvrdio njihov identitet, a jednom od njih je sam skinuo masku.

"Ovdje policija drži Opštinu uhapšenom i nažalost štiti kriminalce koji su unutra ušli, uzurpirali vašu imovinu i vrše nekoliko krivičnih djela. Već u narednim danima imaćemo zaduženje Opštine za preko 30 su miliona, i ako to dodamo na onih preko 100 miliona koje su zadužili, onda vam je apsolutno jasno zbog čega su došli ovdje i nasilno provalili u ovu zgradu", istakao je šef Kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović.



Podsjećamo da su Carević i Radović, razriješeni dužnosti od strane nove odborničke većine prošle subote.

Vlast izabrana 2016. godine spori legitimitet tih odluka te u kontinuitetu poručuje da je posrijedi prekrajanje izborne volje građana.

Opština Budva ne radi već 11 dana, a kako je rečeno građani svoje dužnosti mogu ispunjavati online putem.