29-06-2018

Opština podržala inicijativu za spas ostrva Sveti Nikola

Opština Budva je podržala inicijativu Mjesne zajednice Stari grad i NVO Porat povodom potpisivanja peticije o zabrani gradnje hotela i marine na ostrvu Sv. Nikola.

Opština podržala inicijativu za spas ostrva Sveti Nikola | Radio Televizija Budva

Zabrinuti i uznemireni predlogom u narcrtu PPPNOP kojim se predviđa da se na ostrvu Sv. Nikola gradi hotel od 500 kreveta i marina sa 50 vezova, NVO Porat i predstavnici Mjesne zajednice Stari grad pokrenuli su inicijativu za potpisivanje peticije o zabrani gradnje na ovom područiju.

Kako navode u svojoj inicijativi, izgradnja na ostrvu sv. Nikola prouzrokovala bi degradaciju morskih eko-sistema i intenzivno odumiranje staništa riblje mlađi, koja je vjekovima, baš tu pronašla svoje najbolje mjesto za život.

Podvodne livade Pasidonia oceanica ( morske trave), najvećeg podvodnog proizvođača kiseonika, bi potpuno nestale zbog agresivne frekvencije buke, gasova, mirisa mnogobrojnih plovila, takođe ovo područije još uvijek posjeduje vitalitet da zaštiti biodiverzitet budvanskog akvatorijuma i da stabilizuje i usporava procese klimatskih promjena.

S tim u vezi, Opština Budva poziva sve svoje sugrađane da uzmu učešće u ovoj akciji i pomognu očuvanje ostrva Sv. Nikola od dalje devastacije.

Pored, već postojećih punktova, Opština Budva je opredijelila još pet lokacija na kojima svi zainteresovani građani Crne Gore mogu potpisati peticiju i to:

ispred zgrade Opštine;
na platou ispred Starog grada;
ispred centra TQ plaza;
kod Jadranskog Sajma ;
kod Akademije znanja.

Peticija se može potpisati na sljedećim punktovima.

- Info punkt, Crvena komuna, Petrovac
- Info punkt u Pržnom
- Info punkt u Rafailovićima
- Info punkt u Bečićima
- Info punkt Stari grad, Budva
- Info punkt na zaobilaznici, Budva
- Info punkt, Mainska ulica, Budva
- Info punkt, zgrada Zavoda za izgradnju, Budva
- Info punkt, ispred zgrade Opštine, Budva
- Info punkt, auto kamp, Jaz

Peticiju za spas Školja mozete potpisati u objektima Mocart i Feral.

U narednih 15 dana neophodno je prikupiti 6.000 potpisa.