21-03-2021

Opštinska imovina u Starom gradu uknjižena na nepostojeće firme

Sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Nikola Plamenac uputio je zahtjev novoimenovanom v.d. direktoru Uprave za katastar i državnu imovinu Koči Đurišiću da se obnovi katastar nepokretnosti za Stari grad zbog brojnih nepravilnosti.

Opštinska imovina u Starom gradu uknjižena na nepostojeće firme | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

Iz doskorašnje Uprave za nekretnine, punih pet godina su se oglušavali o zahtjeve i urgencije koje je slao opštinski sekretarijat, kako bi se izvršilo novo takozvano katastarsko izlaganje Staroga grada, jer decenijama unazad najvrednija imovina lokalne uprave upisana je na davno ugašene opštinske ustanove i državne firme, što je omogućilo brojne zloupotrebe, pa i nezakonito korišćenje i izdavanje u zakup vrijednih nekretnina.


Opštini su, praktično, vezane ruke i ne može da rekonstruiše ruinirane zgrade, koje predstavljaju ruglo.

"Zahtjev temeljim na neusaglašenosti između stanja premjera i utvrđenih prava sa jedne strane, te stanja terena i stvarnih prava na nepokretnostima koje su uglavnom nastali kao posljedica neusaglašenosti između starog i novog katastarskog premjera i izvedenog stanja rekonstrukcije nakon katastrofalnog zemljotresa. U važećoj katastarskoj evidenciji i dalje egzistiraju pravna lica, kao što su ONO i DSZ, kao i preduzeća čiji je osnivač Opština, na primjer Kulturno informacioni centar prilikom čijeg gašenja nije donijeta odluka o imovini. Pored toga, neki objekti su pogrešno snimljeni, dok većina onih u državnom vlasništvu nije etažno razrađena, a usljed bespravno vršenih prepravki to i nije moguće učiniti osim u postupku ponovnog izlaganja podataka uz korišćenje dokumentacione osnove Uprave za nekretnine", naveo je Plamenac u dopisu u koji su "Vijest" imale uvid.

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović kazao je za "Vijesti" da taj opštinski sekretarijat, kao zakonom određen organ za vršenje poslova zaštite i upravljanja opštinskom imovinom, već godinama nema kvalitetnu saradnju sa Upravom za nekretnine, organom sa kojim po prirodi posla koji obavljaju treba da blisko sarađuju.

"Više puta smo u posljednjih pet godina slali dopise i urgencije Upravi za nekretnine sa zahtjevom da se odobri i sprovede novo takozvano katastarsko izlaganje za područje Starog grada, iz razloga što Opština na tom lokalitetu posjeduje najvredniju imovinu kojom sada, zbog loših preklapanja katastarskih podataka i raznih zloupotreba, ne može da upravlja", kazao je Zenović.

Prema njegovim riječima, do današnjeg dana Sekretarijatu iz Uprave za nekretnine nije upućen nikakav odgovor, "pa makar i odbijajući".

"To je, prije svega, jako neodgovorno prema građanima čiju imovinu štitimo, ali i budi opravdane sumnje da je razlog što se katastarsko izlaganje ne sprovodi to što bismo otkrili brojne zloupotrebe i nezakonita otuđenja, upise i prenamjene objekata koji pripadaju Opštini Budva, a koje su vršene u posljednje tri do četiri decenije", naglasio je Zenović.

Kako ističe, za Opštinu Budva je ovo pitanje jako značajno iz dva razloga.

"Prvo, riješili bismo pitanje dokazivanja aktivne legitimacije u sudskim i izvršnim postupcima nelegalnih useljenja u opštinske prostorije, o čemu su ‘Vijesti’ već pisale, zbog čega se ti isti objekti daju u zakup i zloupotrebljavaju na drugi način. Drugo, konačno bi se moglo pristupiti rekonstrukciji i sanaciji objekata koji se nalaze na atraktivnim lokacijama u Starom gradu, što zbog njihovog sadašnjeg ruiniranog izgleda ruži sliku pred posjetiocima, ali i predstavlja potencijalnu opasnost po život i zdravlje ljudi i u krajnjem onemogućava Opštinu da ih koristi i upotrebljava onako kako treba", istakao je Zenović.

Tvrdi da je ovo urgentno pitanje koje se mora što hitnije rješavati.

"Sada su se promjenama u rukovodstvu Uprave za katastar i imovinu stvorili uslovi da zajednički konačno otpočnemo sređivanje stanja u katastarskim evidencijama opštinske imovine, posebno jer imamo situaciju da se određena imovina i nakon više od 30 godina od gašenja određenih pravnih lica kojima su osnivači država i Opština, kao na primjer ONO, DZS i KIC, nepokretnosti i dalje vode na njih, što je zaista frapantno. Očekujemo da će i Ministarstvo finansija i Uprava za nekretnine uvažiti naš zahtjev i da će dozvoliti da uđemo u postupak rješavanja ovog pitanja", zaključio je Zenović.


Izvor: Vijesti