30-05-2019

Opštinske službe spremne za požarnu sezonu

Danas je u prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a održan sastanak između predstavnika jedinica lokalnih samouprava koji se bave poslovima komunalne policije i inspekcije i predstavnika Direktorata za vanredne situacije na temu priprema za predstojeću požarnu sezonu.

Opštinske službe spremne za požarnu sezonu | Radio Televizija Budva

Na sastanku su analizirane nadležnosti, kapaciteti i resursi ovih službi u cilju smanjenja rizika od požara. Konstatovano je da će komunalna inspekcija i policija zajedno sa Inspekcijom za zaštitu i spašavanje Direktorata za vanredne situacije pojačati svoje aktivnosti na terenu u narednom periodu, kako bi se sprovođenjem preventivnih mjera smanjila opasnost od nastajanja požara na otvorenom prostoru.

Učesnici sastanka su apelovali na građane da u periodu pojačanog rizika od požara urede svoja imanja, te da ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala o tome obavijeste službe zaštite i spašavanje u njihovim opštinama, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

Razmotrena su i pitanja vezana za usklađenost zakonskih propisa i procedura i iskazana je potreba za dodatnim usaglašavanjem istih, radi bržeg i efikasnijeg postupanja nadležnih službi.
Ovom prilikom upućena je i molba građanima da iskoriste mogućnost prijavljivanja nastanka požara i počinilaca na broj 112 Direktorata za vanredne situacije, saopšteno je iz MUP-a.