15-08-2020

Orlandić: Obnova linija početak oporavka od koronakrize

Obnova avio-linija sa regionom i svijetom, nakon odluke o otvaranju crnogorskih granica, predstavlja početak oporavka od krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić.

Orlandić: Obnova linija početak oporavka od koronakrize | Radio Televizija Budva

"Nakon pola godine iščekivanja da se situacija sa pandemojom stabilizuje, a avio-saobraćaj poboljša, sa velikim zadovoljstvom smo dočekali odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) o otvaranju granica za komšije iz regiona i građane Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“, naveo je Orlandić u saopštenju.

On je podsjetio da je pandemija prizemljila vazduhoplovne flote skoro svih svjetskih avioprevoznika, ostavljajući aerodome praznim za putnike.

„Ne postoji javno preduzeće ili dio privrednog sektora ni jedne države koje nije pogođeno krizom, a čiji građani nijesu prošli kroz neku vrstu socijalne izolacije ili finansijskih poteškoća. Vjerujem da avioindustrija, brz i frekfentan prevoz putnika i robe, predstavlja pogonsko gorivo za ekonomije regiona“, rekao je Orlandić.

On je dodao da posebno raduje činjenica da će se obnavljanjem linija sa regionom međuljudske veze osnažiti, nakon izazovnog vremena kroz koje su svi prošli.

Orlandić je saopštio da su, bez obzira na veliki uspjeh Aerodroma Crne Gore, rekordne rezultate na svim nivoima i doprinos crnogorskom budžetu, prethodni mjeseci pokazali neophodnost avio povezanosti sa regionom, zemljama Evrope i Rusije.

„Tržište Srbije za nas je jedno od najvažnijih, a linija sa Beogradom najfrekfentnija za oba nacionalna avioprevoznika. Zajedno sa tržištem Rusije, sa kojim uskoro očekujemo obnavljanje linija, ove dvije zemlje čine oko 45 odsto ukupnog crnogorskog aviosaobraćaja“, kazao je Orlandić.

On je poručio da je zbog toga otvaranje granica Crne Gore za građane regiona, turiste i dijasporu iz SAD-a velika vijest za sve koji su vezani za avijaciju, ali i privrednike i turističke poslenike.

„Vjerujem da ćemo sada svi biti još oprezniji i poštovati propisane mjere. Naše vazdušne luke u Podgorici i Tivtu spremne su da pruže najbolju moguću uslugu i sigurnost putnicima i avioprevoznicima. Aerodromi Crne Gore žele iskrenu dobrodošlicu građanima Srbije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i SAD-a u našu zemlju", rekao je Orlandić.




Izvor: Mina