05-09-2018

Osnovano opštinsko preduzeće "Otpadne vode"- Budva, WTE odlazi

Opština Budva osnovala je Društvo sa ograničenom odgovornošću "Otpadne vode"- Budva koje će preuzeti upravljanje nad postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Osnovano opštinsko preduzeće

Saglasnost za osnivanje tog preduzeća dali su odbornici na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Budva. Većinom glasova usvojena je odluka da se za v.d. direktora imenuje Duška Čučka.

Odlukom da Opština formira preduzeće defitivno se stavlja tačka na poslovnu saradnju Opštine Budva sa njemačkom kompanijom “WTE Wassertechnik” i austrijskim koncernom “EVN” koji su izgradili i upravlja projektom.

Ranije je dogovoreno da će WTE napustiti projekat, ali da će prije toga obučiti osoblje koje imenuje Opština Budva da upravlja postrojenjem, da će sva dokumenta dostaviti lokalnoj upravi na raspolaganja i neće aktivirati garanciju.

Sa druge strane Opština će sa svojim konsultantima i stručnim službama izvršiti superviziju cijelog projekta i utvrditi šta je neosporno i šta je stvarno urađeno i platiti samo realno stanje, a godišnje obaveze bile bi višestruko manje nego što sada iznose prema njemačkom preduzeću.

Opština je početkom juna na račun “WTE” prebacila 6,5 miliona eura, čime je izbjegnuto aktiviranje beuzuslovne garancije od 29,3 miliona eura od države Crne Gore, što su po ugovoru mogli da urade Njemci jer im opština dvije i po godine nije platila ni cent.

Polovinu novca je dala Opština, a polovinu pozajmila Vlada, s tim da je lokalna uprava dužna da tih 3.25 miliona eura vrati u državni budžet do kraja godine, odnosno kada i ističe rok da se i isplate Njemci.