02-02-2018

Otvaranja izložbe "Kulturni pejzaž budvanskog priobalja" u Tivtu

Izložba "Kulturni pejzaž budvanskog priobalja" će biti svečano otvorena u galeriji čuvenog tivatskog ljetnjikovca Buća-Luković (novoosnovana JU Muzej i galerija Tivat), u subotu, 3. februara 2018. godine, u 19.00 časova.

Otvaranja izložbe

U pitanju je izložba dokumentarnog karaktera koju su zajednički osmislili i koncipirali arhitekta i nekadašnji direktor cetinjskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, Slobodan – Bobo Mitrović iz Budve, i arheolog i master menadžer u kulturi, kustos JU Muzeji i galerije Budve, Dušan Medin iz Petrovca na Moru.

Izložbu će otvoriti Katarina Nikolić, arhitektica-konzervatorka iz Tivta, a potom će uslijediti kraće stručno vođenje Dušana Medina.

Izložba je sastavljena od devet većih izložbenih panoa sa reprodukcijama dokumentarnih savremenih i starih fotografija, pisane, tehničke i crtane građe.

Na svakom panou prikazan je jedan od devet izabranih lokaliteta šireg budvanskog kulturnog pejzaža: Mogren, crkve u Starom gradu, Citadela, ostrvo Školj, podvodni sprud Tunja, Miločer, Sveti Stefan, ostaci utvrđenja Kastelo i Lazaret u Petrovcu, i ostrva Katič i Sveta Neđelja ispred Petrovca. Izložbu prati bogato ilustrovani katalog većeg formata sa stručno-popularnim tekstovima o svakom od navedenih lokaliteta koje potpisuju autori izložbe.

Ova izložba je bila centralni dio projekta "Kulturni pejzaž budvanskog priobalja", koji je JU Muzeji i galerije Budve, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, organizovala u okviru manifestacije međunarodnog karaktera "Dani evropske baštine", koji su krajem septembra prošle godine po prvi put održani u Budvi, a čija je centralna tema bila kulturna i prirodna baština.

Izložba "Kulturni pejzaž budvanskog priobalja" do sada je pobudila veliko interesovanje domaće i inostrane stručne i šire javnosti.

Ovo je četvrto prikazivanje izložbe javnosti, a u planu je da bude predstavljena i u drugim crnogorskim gradovima.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do četvrtka, 15. februara.