18-03-2019

Otvoren konkurs za najbolje u turizmu

Konkurs za nagradu Marko Polo, koju je osnovao Turistički koordinacioni centar država centralne i istočne Evrope i Kine, otvoren je do 31. maja.

Otvoren konkurs za najbolje u turizmu | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno da će se ta nagrada ove godine prvi put dodijeliti.

“Na konkurs za dodjelu nagrade može se prijaviti svaka kompanija koja je izradila inovativan i održiv turistički proizvod”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

U pitanju je zajednički projekat Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1).

Nagrada Marko Polo prepoznaje značaj i doprinos organizacija u turizmu koji vodi ka stvaranju najboljeg zajedničkog turističkog proizvoda namijenjenog kineskom turističkom tržištu, za prošlu godinu.

“Proizvod mora da obuhvata najmanje tri zemlje centralne i istočne Evrope, sa fokusom na lokalnu istoriju, tradiciju i kulturu. Osim Crne Gore, članice Inicijative 16+1 su Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija”, rekli sui z Ministartva.

Glavni cilj nagrade je da se oda priznanje organizatorima kružnih putovanja i drugih turističkih paket aranžmana koji se temelje ne specifičnim atrakcijama regiona centralne i istočne Evrope i da se na taj način formira jača saradnja između evropskih i kineskih turističkih agencija koje se bave organizovanjem dolaska kineskih turista u zemlje tog regiona.

Proglašenje dobitnika će se obaviti 9. septembra, a nagrade će biti dodijeljene 23. oktobra ove godine na konferenciji u Rigi.