25-06-2020

Otvoren sajt za promociju zaštite djece i mladih na internetu

Ministarstvo sporta i mladih i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenuli su web portal www.mladime.me koji sadrži edukativne materijale, i novosti i aktivnosti koje će se sprovesti u okviru kampanje “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”.



Navodi se da su Ministarstvo sporta i mladih, MUP, Uprava policije i Ministarstvo javne uprave, u decembru prošle godine potpisali Sporazum o saradnji i pokrenuli kampanju “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”.

“Cilj kampanje je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija sa posebnim fokusom na djecu i mlade”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva sporta su kazali da je, u okviru kampanje koja će se realizovati širom Crne Gore, u srijedu održana još jedna u nizu panel diskusija, u Bijelom Polju.

“Na panel diskusijama koje su do sada održane, pored predstavnika resora u čijoj se saradnji i odvija kampanja, učestvovali su i partneri iz oblasti informatičke bezbjednosti i digitalnih vještina, kao i psiholozi i srednjoškolci”, dodaje se u saopštenju.

Kako su kazali, ideja kampanje nije da se djeca udalje od interneta, već da se roditeljima i prosvjetnim radnicima, kao i samoj djeci, stavi do znanja da se jedino pravilnom i odgovornom upotrebom istog, mogu izbjeći sve prijetnje i opasnosti na koje mogu naići u sajber prostoru.

Dodaje se da će u okviru kampanje biti realizovane brojne aktivnosti, između kojih je i kviz “Šta znaš o internetu” čiji je cilj razumijevanje nivoa upućenosti mladih u sajber prostor.

"Jedna od aktivnosti koja je od posebnog značaja jeste pokretanje web portala www.mladime.me koji sadrži video i fotografije sa prethodno održanih događaja, edukativne materijale dostupne u digitalnom obliku, kao i novosti i aktivnosti koje će se sprovesti u okviru kampanje”, zaključuje se u saopštenju.



Izvor: Mina