14-10-2018

Otvorena angažovana izložba "Lament nad ostrvom Sveti Nikola"

Sinoć je u konobi Feral otvorena izložba "Lament nad ostrvom Sveti Nikola" budvanskog umjetnika Slobodana Boba Slovinića.

Otvorena angažovana izložba

Nakon otvaranja, razgovor sa autorom vodila je Jelena Papović, akademska slikarka iz Budve. Tokom trajanja izložbe (13.–21. oktobar) organizovan je prateći program, čija je centralna tema upravo ostrvo Sveti Nikola, među Budvanima poznatije kao Školj.

Naime, u četvrtak, 18. oktobra u 17.30 časova na Trgu palmi je biti održana diskusija „Potencijalna devastacija Školja“, na kojoj će govoriti arhitekta Borislav Vukićević, prof. Dr Rade Ratković, dekan fakulteta za biznis i turizam, i Vuk Iković iz organizacije Kod. Moderatorka programa će biti Iva Bajković, voditeljka i urednica TV Budve.



Treće večeri, u nedelju, 21. oktobra, takođe u 17.30 časova na Trgu palmi, „Razgovore o Školju“ vodiće Dušica Vugdelić, a učesnici će biti građani i ribari Budve i Paštrovića.

Organizator izložbe i pratećeg programa je NVO Feral koji se bavi očuvanjem budvanskog kulturnog nasleđa.

Na početku se prisutnima obratila Itana Lalović ispred NVO Feral koja je rekla: “Dragi Budvani i prijatelji Budve, Želim da vam se zahvalim u ime NVO Feral što ste večeras sa nama na otvaranju izložbe Slobodana Boba Slovinica. Večeras nećete prisustvovati samo otvaranju izložbe, već borbi za očuvanje mediteranskih vrijednosti i ključnog simbola Budve.

Želim da napomenem da će za vrijeme trajanja izložbe, što je narednih 8 dana, tačnije do 21. oktobra, biti održan prateći program. U četvrtak, 18. oktobra u 17.30 časova na Trgu palmi će biti održana diskusija „Potencijalna devastacija Školja“, na kojoj će iz perspektive svoje struke govoriti arhitekta Borislav Vukićević, prof. dr Rade Ratković, dekan fakulteta za biznis i turizam, i Vuk Iković, doktorand Prirodno-matematičkog fakulteta, koji piše disertaciju na temu „Uticaj izgradnje na morske ekosisteme”.

Moderatorka programa će biti Iva Bajković, voditeljka i urednica TV Budve.

Treće večeri, u nedelju, 21. oktobra, takođe u 17.30 časova na Trgu palmi, „Razgovore o Školju“ vodiće Dušica Vugdelić, a učesnici će biti građani i ribari Budve i Paštrovića. Želim da se zahvalim Opštini Budva i Turističkoj organizaciji opštine Budve što su podržali projekat, kao umjetnicima i prijateljima koji su pozajmili svoje štafelaje za postavku, a to su Ivana Babić, Jelena Papović, Andrijana Mitrović, Pero Pićan, Mima Mitrović, autor – Slobodan Slovinić, Danijela Božović, Dragana Ivanović, Luka Vučković i komšije iz Medžik Jarda", navela je Lalović.

Ona je rekla i par riječi o "našem Bobu Sloviniću, koga sigurna sam, svi dobro znate: Bobo potiče iz stare budvanske porodice, i njegov prađed, Ivan Slovinić, je oko 1840. godine došao u Budvu iz Postira sa Brača, gdje se oženio Julijom Rozi, kćerkom imućnog vlastelina.

Porodica Slovinić spada u red najstarijih budvaskih porodica. Slobodan Bobo Slovinic je rodjen od oca Anta Slovinića i majke Dobrile Slovinic 1943. godine u Budvi. Rano djetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je (1961) u gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici. Diplomirao je (1966) na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio je na brojnim studijskim putovanjima. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani "?" u Beogradu.

Prvu samostalnu izložbu priredio je (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Autor je knjiga: "Pariski zapisi" (1996); "Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore" (2010); "Ars Libris" (2013). Povodom (60) godina stvaralačkog rada, u Narodnom muzeju na Cetinju, priređena je (2017) retrospektivna izložba i objavljena monografija. U Modernoj galeriji u Podgorici, prezentiran je (2018) izbor iz retrospekcije uz monografski katalog. Ono što bih posebno istakla, i što je za ovu veče posebno bitno su Bobovi cikusi koji su vezani za ostrvo Sveti Nikola, i njegov aktivan i kontinuirani angažman za očuvanje ovog budvanskog ostrva. 1999. godine je organizovana izložba na Svetom Stefanu, pod nazivom „OMAŽ ŠKOLJU“, a u podnaslovu: „Od realnog, destrukcijom do strukturalnog“ takođe kao POBUNA i likovni APEL.

Slijedi projekat „REKVIJEM ZA ŠKOLJ“, sa podnaslovom: „Vrijeme kataklizme“, realizovan 2000. godine. Prati ga živopisni, ambijentalni ciklus „ŠKOLJ – NOVE SLIKE“ iz (2012), a 2016. Nastao je ciklus slika pod nazivom „BUDVANSKE METASTAZE“. Gvaševi ostrva koje možete vidjeti na ovoj izložbi su nastale 1996. godine, tačno prije 22 godine, u oktobru mjesecu koji je takođe bio topao kao i ovaj 2018.

Tada je naš umjetnik plovio oko našeg ostrva u svom brodu Galeb, kupao se i kako kaže neposredno portretisao Školj koji je imao drugačiji profil iz svakog ugla... ", navela je Lalović.

Nakon toga je uslijedio razgovor Jelene Papović u Boba Slovinoća, koji je praćen brojnim pitanjima zainteresovanih i dirnutih učesnika.

Želja društva Feral je da ovom izložbom i pratećim programom koji će biti održan za vrijeme trajanja izložbe, istakne ogromnu vrijednost koju ostrvo Sveti Nikola ima za Budvu i njene građane.

Ove vrijednosti su slojevite, pa tako i sam program razmatra pitanja o Školju iz umjetničke, stručne i društvene perspektive.