25-09-2018

Otvorena izložba arheoloških fotografija "Refleksije praistorije u bronzi

Sinoć je u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu nastavljen program koji JU Muzeji i galerije Budve organizuje u okviru manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“. U pitanju je bilo otvaranje dokumentarne izložba arheoloških fotografija "Refleksije praistorije u bronzi", autora Boruta Križa, dipl. arheologa i muzejskog savjetnika Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta (Republika Slovenija).

Otvorena  izložba arheoloških fotografija

Izložbu je pratilo stručno predavanje „Situlska umjetnost“, bogato ilustrovano power-point prezentacijom, koje je održao autor izložbe.



Na sinoćnjem događaju, prisutne je, u ime JU Muzeji i galerije Budve, pozdravila Dragica Ćetković, muzejska pedagoškinja, koja je bliže predstavila program ove manifestacije u našoj ustanovi, a potom i predstavila i najavila učesnike.



Zatim se obratio koordinator „Dana evropske baštine“ ispred Ustanove i kustos izložbe „Refleksije praistorije u bronzi“, Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi, istakavši zadovoljstvom međunarodnom i međuinstitucionalnom saradnjom sa Dolenjskim muzejem iz Novom Mesta, kao i sa Ambasadom Republike Slovenije u Crnoj Gori, a posebno sa zamjenicom Ambasadora Stankom Štrukelj, koja je i inicirala saradnju na ovom projektu.



Direktorica Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta Jasna Dokl Osolnik zahvalila je na saradnji crnogorskim i slovenačkim partnerima, ističući da su joj velika čast i zadovoljstvo što u Evropskoj godini kulturne baštine muzej kojim upravlja ima priliku da predstavi svoj rad i u Crnoj Gori i Budvi, te zaključima:

"Našu ustanovu, doduše, čini pet kustoskih odjeljenja, no arheologija predstavlja našu posebno značajnu disciplinu, a situlski nalazi koje smo pronašli tokom dugogodišnjih iskopavanja i koje čuvamo spadaju u najvažnije ove vrste u Evropi".



Autor izložbe Borut Križ, dipl. arheolog i muzejski savjetnik iz Dolenjskog muzeja obratio se sljedećim riječima:

"Izložba situlska umjetnosti Nogo Mesta prikazuje bogate predmete društva starijeg gvozdenog doba, tj. proizvođača gvožđa, staklara, vojnika i trgovaca, a, prije svega, halštatskih knezova elitnog sloja koji je imao vodeću ulogu u svim oblastima života".

Izložbu je otvorila szamjenica Ambasada Republike Slovenije u Crnoj Gori, Stanka Štrukelj. Ona je podsjetila na dobre političke, privredne kulturne i druge veze dvije države, ističući da odlične političke relacije stvaraju prostor uspostavljanju još čvršće saradnje.

Po otvaranju izložbe arheolog Borut Križ odžao je stručno predavanje "Situlska umjetnost" u kojem se bliže i detaljnije osvrnuo na ovu vrstu zaostavštine, karakterističnu za prostor sjevernog Jadrana i zaleđa.

Između ostalog, istakao je:

"Novo Mesto je prijestonica Dolenjske, istorijskog regiona koji se nalazi na jugoistoku Republike Slovenije. Novo Mesto je tokom čitavog 1. milenijuma prije nove ere predstavljalo jedan od većih evropskih centara sa jakim, utvrđenim naselje i mnoštvom zemljanih grobnih humki. U pogledu brojnih grobnih nalaza, izdvajaju se devet figuralno ukrašenih situla i dug bronzani pojas ukrašen situlskim prizorima. Ako znamo da na svijetu postoji manje od četrdeset figuralno ukrašenih situla i da je skoro četvrtina njih u Novom Mestu, ne iznenađuje činjenica da se ovag grad zove i „Grad situla“. Ideja situlske umjetnosti nastala je na Bliskom istoku još krajem 2. milenijuma prije naše ere".

Svi događaji u okviru manifestacije "Dani evropske baštine" u Budvi i Crnoj Gori se realizuju u periodu od 21. do 30. septembra, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Manifestacija ove godine održava se pod sloganom "Umjetnost dijeljenja" i to u Evropskoj godini kulturne baštine (2018).