26-09-2019

Otvorena izložba skulptura „Duh života“ umjetnice Marine Stoponje

Izložba skulptura „Duh života“, umjetnice Marine Stoponje, otvorena je sinoć u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu u okviru manifestacije "Septembarski dani kulture".

Otvorena izložba skulptura „Duh života“ umjetnice Marine Stoponje | Radio Televizija Budva

Kustoskinje izložbe je mr Milijana Istijanović, a izložbu je zvanično otvorio ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Njegova ekselencija gospodin Veselko Grubišić.


Moderatorka mr Milica Stanić Radonjić prisutnima je pročitala dio intervjua iz Hrvatskog slova u kome umjetnica govori o dijelu ciklusa koji je predstavljen u Petrovcu: „Oblik jastuka koristi kao osnovnu podlogu uz pomoć kojeg pričam priče s jastuka. Jastuk kao oblik u mojim ciklusima i sam ima jako simboličko značenje. Jastuk se i u realnom svijetu često upotrebljava kao podloga da bi se istaknula neka posebna vrijednost. Često se na jastuku izlažu kraljevske krune, dragulji i vrijedni predmeti od posebnog značenja. Čak je i u poznatoj priči istaknuto da se Pepeljugina staklena cipelica nosila na jastuku dok se tražila njena vlasnica. Jastuk za mene predstavlja jak erotski i intimni simbol. Na njemu započinjemo i završavamo svoj životni krug.



Ciklus Pillow talk započeo je postavljanjem aluminijske glave na bijeli mramorni jastuk. Glava na ovom jastuku simbolički predstavlja moj autoportret koji je u stvari autoportret duše istaknut poliranom površinom na kojoj svatko može ogledati svoje lice ako se dovoljno približi. Naziv skulpture Animar ustvari je igra riječi i anagram jer premještanjem slova daje moje ime i upućuje na autoportret, a anima je duša pa je jasno da se ovdje govori o unutarnjem stanju, ne o vanjštini što je još jače naglašeno sklopljenim očima. Proces kojim je nastao autoportret je bio proces oduzimanja. Oduzimajući masu od gotovog autoportreta, stanjivanjem oblika skoro do neprepoznatljivosti, ogolila sam ono bitno - to je nutrina, a ne vanjsko prepoznavanje. AnimaR je ujedno i prva skulptura Iz ciklusa Pillow talk 1 (druge su: Forgotten emotions, Transformation, My dirty boy, Eastern dream). "Pillow talk" se bavi mojim vlastitim doživljajima i iskustvima dok se "Pilow talk 2" (Magic beans, Passion, Bloody XXX, Lady Boy, Jahačica bez gaćica) bavi socijalnim, seksualnim temama i međuljudskim odnosima često na dramatičan ili humorističan način. Posljednji ciklus jastuka pod nazivom Love is a deep black ocean na kojem radim trenutno je serija crnih jastuka od kvarcita. Za razliku od prethodnih, potpuno bijelih mramornih jastuka koji na neki način i bojom predstavljaju one svjetlije teme, crni jastuci govore o tamnoj strani ljubavi i ljudskih odnosa. Govore o laži, prevari, niskim strastima i nasilju. Brončani simboli, kao što su zamka za medvjede, bombe, metci i pištolji, pozlaćeni su pravim zlatom jer i zlato ovdje igra svoju simboličku ulogu u ljubavi koja se kupuje. Prvi jastuk iz te serije je Sugar daddy.“


Prisutnima se obratila i umjetnica koja je između ostalog naglasila da je izložba u Petrovcu prostorno, ali i simbolički podijena u dvije prostorije – u prvoj je predstavljen njen unutrašnji dio, a u drugom izložbenom prostoru spoljašnji dio i kontakti. Istakla je i da je u Crnoj Gori imala još jednu samostalnu izložbu, u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, i da su neke skulpture rađene baš za tu izložbu i inspirisane samim prostorom i arhitekturom crkve. Napomenula je da su izložba u Kotoru i izložba u Petrovcu iako nose isti naziv, dosta različite, ali se tematski nastavljaju jedna na drugu.

„Izložba uSpomen domu „Crvena Komuna“ u Petrovcu više je svjetovne tematike i suvremenih tema. Sve je počelo prošle godine sa Međunarodnim bijenalom akta u Petrovcu gdje sam dobila nagradu van kategorije za skulpturu „Jahačica bez gaćica", a kruna svega bio je Internacionalni simpozij skulpture u Danilovgradu. Tamo sam ostavila „malo veći" jastuk sa željom i napomenom da slobodno bude u upotrebi javnosti. Jastuk ima ruke koje izviruju iz kamena i žele zagrliti onoga tko sjedne na njega. Oduševilo me kad sam nedavno i sama vidjela da na jastuku sjede i igraju se djeca i da skulptura ima svoju funkciju“, istakla je umjetnica.
Izložba je otvorena za posjetioce do 14. oktobra.


Izložba je otvorena za posjetioce do 14. oktobra.