07-11-2014

Otvorena Regionalna konferencija o održivom razvoju

Organizacija Regionalne konferencije o održivom razvoju u Budvi jedan je od događaja kojim u okvirima saradnje u jugoistočnoj Evropi podržavamo dijalog, razmjenu stavova i predloga o razvojnoj agendi poslije 2015. godine, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenovića otvarajući konferenciju.

Otvorena Regionalna konferencija o održivom razvoju | Radio Televizija Budva

"U susret sveobuhvatnim i složenim pregovorima u globalnim okvirima, uvjeren sam da države regiona Jugo-istočne Evrope treba da jačaju regionalni dijalog u cilju efikasnijeg sagledavanja odgovora na izazove sa kojima se suočavamo na putu ka održivoj budućnosti", kazao je Gvozdenović, naglasivši da su nacionalne ekonomije, dotaknute teškoćama tranzicije, bile su izložene globalnim procesima recesije.

"Iako se danas nalaze na putu oporavka, dijapazon problema sa kojima smo bili suočeni u periodu tranzicije društveno-ekonomskih sistema je širok, a posljedice brojne. Očekivani pregovori o razvojnoj agendi poslije 2015. godine treba da obezbijede platformu za postizanje dogovora o ambicioznom okviru razvoja, dovoljno širokom da uvaži i podrži različitosti nacionalnih društveno-ekonomskih potreba, odnosno potreba regiona i pod-regiona", kazao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, doživljavajući predstojeći proces kao izazov i priliku, Crna Gora aktivno učestvuje u okvirima saradnje i pripremama za složen pregovarački proces o cjelovitom paketu razvojne agende poslije 2015. godine.