17-09-2020

Ova scena iz "Mućki" proglašena je za najbolji TV momenat svih vremena

Del Boj i Triger stoje za šankom i gledaju liepe djevojke za susjednim stolom. Dok na svoj ne baš suptilni način Del objašnjava Trigeru svoje metode zavođenja, ni ne primijeti da se šank otvorio i pada kao svijeća.

Ova scena iz

Ovaj momenat iz britanske serije "Mućke" (Only Fools and Horses) nedavno je publika proglasila za najbolji TV momenat svih vremena.

Scena iz epizode "Yuppy Love", u kojoj Del, u svom snobovskom stilu, objašnjava Trigeru kako treba da se udvara "modernim euroribama", a onda propadne kroz otvoren šank, nasmijala je milione širom svijeta i urezala im se u sjećanje, prenosi Blic.


''Play it nice and cool, son, nice and cool - you know what I mean?'', kaže Del prije nego što bukvalno nestane iz vidokruga.

Čak 39 odsto ispitanika glasalo je za ovu scenu u anketi koja je sprovedena u Velikoj Britaniji. Gledaoci kraj malih ekrana trebalo je da se odluče za najdramatičniji, najsmješniji i najneizvjesniji trenutak.

Zašto samo budale i konji rade...

Serija čija je prva epizoda emitovana sada davnog 15. septembra 1981. godine nije odmah bila omiljena među publikom. Nije sve bilo lako, dosta se radilo i u hodu. Mnoge scene su nastajale spontano, a likovi su kreirani sa ogromnom voljom glumaca.

Sam naziv "Only Fools and Horses" kod nas preveden kao „Mućke“ izveden je iz izreke "Why do only fools and horses work? (for a living)" - ili otprilike kod nas "Zašto samo budale i konji rade? (za život)"...

f

Nije da ovo nije moto koji lebdi oko stana u Pekamu (zapravo je snimano u Bristolu), gde se na sve načine porodica Troter, sa Del Bojem na čelu, trudi da preživi iz dana u dan novim švercom, smicalicama i preprodajom. Možda nam je zato toliko bliska, našem mentalitetu.

Iako isprva nije bila veoma popularna u Britaniji, gdje je i prikazana, BBC nije odustao i s vremenom je serija dobila na popularnosti. Danas se scene iz ove serije prepričavaju kao legendarne, što dokazuje i pomenuto glasanje.

Za nekoliko decenija prikazivanja "Mućke" su stekle kultni status na Balkanu. Kako i ne bi kad nam se urezala u memoriju rečenica "Sljedeće godine u ovo vrijeme... bićemo milioneri". .

Del Boj želi da bude lukav i namazan, ali je suštinski dobroćudan. Rodni se vječito pita šta je istina od svih priča koje mu stariji brat prepričava kao posljednje riječi njihove majke.

Deka nikad ne skida svoj šešir, gleda najmanje dvije televizijske serije odjednom na dva televizora i rijetko mu uspijeva da mu ne zagore jela koja sprema.

Nakon smrti glumca, u seriju stiže i stric Albert, poznat po rečenici kojom započinje svoje moreplovačke priče: "During the war"...

Tu su i Rakel, Kasandra, Triger i njegove urnebesne izjave i Bojsi.