05-05-2022

Ove godine ime promijenilo 96 osoba, Luka i Sofija najčešća imena

U Crnoj Gori je tokom prva četiri mjeseca ove godine lično ime promijenilo 96 osoba, dok je tokom 2021. to pravo ostvario 461 građanin, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Kada je riječ o imenima, najpopularnije muško ime u Crnoj Gori prošle godine bilo je Luka, dok je Sofija bilo najčešće ime među djevojčicama.

Ove godine ime promijenilo 96 osoba, Luka i Sofija najčešća imena | Radio Televizija Budva

Iz MUP-a pojašnjava da je za promjenu ličnog imena potrebno uplatiti taksu u iznosu od 20 eura, nakon čega MUP odlučuje rješenjem.

Shodno zakonu, lično ime ili samo prezime ili samo ime punoljetnog lica može se promijeniti na lični zahtjev, dok u slučaju maloljetnih osoba zahtjev podnosi njegov zakonski zastupnik.

"U periodu od 1. januara 2021. do 1. januara 2022. godine, izvršena je ukupno 461 promjena ličnog imena. Od navedenog broja 386 punoljetnih lica izvršilo je promjenu ličnog imena, dok je za 75 maloljetnih lica izvršena promjena ličnog imena", podaci su MUP-a.

Ističu i da je od početka godine do 27. aprila izvršeno ukupno 96 promjena ličnog imena: "Od navedenog broja 76 punoljetnih lica izvršilo je promjenu ličnog imena, dok je za 20 maloljetnih lica izvršena promjena ličnog imena".

Kakva je procedura?

Pojašnjavaju i da se promjena ličnog imena ili samo prezimena ili samo imena neće dozvoliti licu koje je pavosnažno osuđeno za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, do izvršenja kazne ili dok traju pravne posljedice osude, a shodno gore navedenom zakonu.

"Ministarstvo je dužno da u postupku odlučivanja po zahtjevu za promjenu ličnog imena, po službenoj dužnosti pribavi podatke iz kaznene evidencije i podatke o sudskom postupku, u slučaju da lice protiv koga teče sudski postupak za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti podnese zahtjev za promjenu ličnog imena", saopštili su iz iz MUP-a za naš portal.

Napominju da se pravo na slobodan izbor imena ne smije ograničiti, osim ako je potrebno radi zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica, te da je podnosioc zahtjeva slobodan u izboru ličnog imena.

Promjena imena maloljetnika

Zanimalo nas je i kakva je procedura u slučaju promjene imena kod maloljetnih lica.

"Shodno Zakonu o ličnom imenu, ako promjenu ličnog imena maloljetnog lica zahtijeva jedan roditelj, uz zahtjev se prilaže saglasnost drugog roditelja, a ako promjenu ličnog imena zahtjeva staralac maloljetnog lica potrebno je odobrenje organa starateljstva. Takođe, ukoliko drugi roditelj ne da saglasnost za promjenu ličnog imena maloljetnog lica, organ starateljstva pruža pomoć roditeljima u postizanju sporazuma, a ako se roditelji ne sprazumiju o promjeni ličnog imena maloljetnog lica ni uz pomoć organa starateljstva, o promjeni ličnog imena odlučuje sud u vanparničnom postupku, na prijedlog jednog ili oba roditelja", kažu iz MUP-a.

Ako se mijenja lično ime maloljetnog lica koje je napunilo 10 godina, potrebna je, pojašnjavaju, i njegova saglasnost, ukoliko je sposobno da izrazi svoje mišljenje.

Kad je riječ o najčešćim imenima u Crnoj Gori, podaci MUP-a pokazuju da u odnosu na prethodne godine nije bilo odstupanja u odnosu na izbor imena djece rođene u Crnoj Gori tokom 2021. godine.

Tako su roditelji u toku prethodnih godina najčešće za novorođenu đecu birali lična imena Luka i Sofija.

Lista najpopularnijih muških imena u 2021.

Luka 107
Lazar 105
Vuk 96
Bogdan 84
Vasilije 81
Petar 73
Jakov 68
Viktor 64
Andrej 63
Jovan 60



Lista najpopularnijih ženskih imena u 2021.

Sofija 101
Dunja 87
Bogdana 71
Teodora 64
Sara 61
Maša 56
Mila 56
Ksenija 55
Tara 55
Anastasija 49