20-11-2015

Ovo je bio najtopliji oktobar ikad!

Manje od dvije nedjelje prije početka globalnog samita o klimi, koji će biti održan u Parizu, američka Nacionalna uprava za okeanografiju i atmosferska istraživanja (NOAA), Nacionalna vazduhoplovna i svemirska agencija (NASA) i drugi globalni instituti koji prate temperaturu objavili su podatke koji pokazuju da je naša planeta na pola puta do maksimalne granice zagrijevanja od dva stepena Celzijusa u okviru koje se klimatske promjene mogu kontrolisati.

Ovo je bio najtopliji oktobar ikad! | Radio Televizija Budva

Globalni podaci koje je NOAA objavila u četvrtak pokazuju da je prosječna temperatura na cijeloj planeti u oktobru bila veća od prosječne za rekordnih 0,98 stepeni, što znači da je to najviša prosječna temperatura u poređenju sa uobičajenim vrijednostima u istoriji.

Spisak rekordnih vrednosti u mjesecu oktobru je zapanjujući, pa je to najtopliji oktobar ikada zabilježen za 136 godina koliko NOAA registruje podatke. Oktobar je bio najtopliji mjesec u poređenju s prosjekom (od ukupno 1.630 mjeseci), a ujedno je ovaj oktobar šesti mjesec zaredom koji obara rekord globalne temperature.

Na kraju, sedam od 10 najtoplijih mjeseci zabilježeno je 2015. godine.

Podaci NOAA poklapaju se sa informacijama NASA-e i Japanske meteorološke agencije, koje su takođe svrstale oktobar u najtopliji mjesec ikada zabilježen u poređenju s prosječnom temperaturom. Sve ovo doslovno garantuje da će 2015. biti najtoplija godina ikada i oboriti rekord postavljen prošle godine.

Temperature su porasle ove godine zbog pojave koja bi na svom vrhuncu mogla da preraste najsnažniji El Ninjo ikada. El Ninjo, koji je karakterističan po zagrijevanju vode u tropskom Pacifiku, ove godine doprinosi povećanju globalne temperature. S obzirom na dodatnu toplotu koja potiče iz okeana tokom El Ninja, godine u kojima dolazi do ovog fenomena, obično su najtoplije godine, za razliku od onih kada vlada La Ninja (podrazumijeva hladniju vodu u Pacifiku nego što je uobičajeno) i koje su obično najhladnije.

Iako je ovogodišnji El Ninjo već sada jedan od tri najjača ikada zabilježena, on nije jedini odgovoran za toliko veliki porast temperature. Na kraju krajeva, 13 od 15 najtoplijih godina ikada zabilježenih registrovane su poslije 2000, a ova godina je prva sa snažnim El Ninjom poslije 1998. Činjenica je i da su posljednje godine u kojima je vladao fenomen La Ninja (npr. 2010. i 2007) bile toplije od godina El Ninja nekoliko decenija ranije.

Prema tome, El Ninjo i La Ninja mogu da utiču na podizanje i spuštanje živinog stuba, ali sveukupan trend konstantnog rasta temperatura velikim dijelom je posljedica ljudskog faktora i emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Međutim, kada planetu koja se konstantno zagrijeva usljed ljudskog faktora pogodi i snažan El Ninjo, treba očekivati da će ta godina, kada su temperature u pitanju, biti izvan očekivanja.
Šta se događa kada planeta pređe granicu globalnog zagrijevanja od dva stepena u odnosu na prosjek? Ništa dobro, navodi se u izvještajima o ovoj temi.

Sudeći prema izvještajima američkog Nacionalnog istraživačkog savjeta, Međuvladinog panela o klimatskim promjenama i Svjetske banke, šumski požari u SAD mogli bi da poprime znatno veće razmjere, uragani da postanu malo snažniji, više vrsta bilo bi izloženo opasnosti od izumiranja, arktički led bi mogao da nastavi da se topi, prinosi bi se smanjili, a količina dostupne slatke vode bi takođe značajno mogla da opadne.