24-07-2020

Ovog vikenda počinje snimanje filma i serije "Toma"

Snimanje filma i serije "Toma" o životu i djelu poznatog pjevača narodne muzike, Tome Zdravkovića počinje ovog vikenda, a glavnu ulogu tumačiće Milan Marić dok će ulogu Silvane Armenulić tumačiti Tamara Dragičević.



Scenario za ovaj projekat potpisuju Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković. Bjelogrlić će se naći i u ulozi producenta, zajedno sa Željkom Joksimovićem, a za režiju će biti zadužen Zoran Lisinac. Realizaciju projekta podržali su Telekom Srbija i Filmski centar Srbije.


Film će biti o Tomi Zdravkoviću, pjevaču narodne muzike, boemu, kockaru, legendi novokomponovane narodne muzike, najslavnijoj i najtalentovanijoj figuri tadašnje jugoslovenske estradne scene.

U post-jugoslovenskoj eri, nakon skorašnjih ratova, njegova muzika je ostala da spaja posvađane narode i ljude. Oko njegovog imena i djela nema rasprava, on je bio i ostao neukaljana zvijezda i simbol jednog vremena u kome su, kako kažu, svi dobro živjeli i zabavljali se.

Filmska priča počinje u trenutku kada jedan stari, uvaženi doktor u penziji, koji se skoro preselio iz ogromnog stana u centru grada na splav na Savi, gdje živi kao vuk samotnjak, otuđen od ljudi i rodbine, kreće u grad da održi predavanje studentima medicine na temu doktorske etike i odnosa prema pacijentu. Međutim, on, umjesto da priča iz svog iskustva i kaže koju riječ o svojim stavovima i shvatanjima tog problema, studentima pušta muziku Tome Zdravkovića, tjera ih da slušaju riječi koje ovaj pjeva i priče koje priča, piše Tvinemania.

Tada kreće priča o Tomi i njemu, Doktoru. Oni su se sreli na Vojno-medicinskoj akademiji, u trenutku kada Toma radi oproštajnu turneju, a zdravlje mu je već ozbiljno narušeno. Uprkos tome, Toma odbija liječenje, odnosno, hoće da nastavi da pjeva i živi kako je živjeo, ne usporavajući razarajući ritam života.

Doktor, tada mnogo mlađi, pokušava da Tomu zadrži u bolnici, da ga ozbiljno i odgovorno liječi, da ga urazumi i privoli na saradnju, te mu zabrani pjevanje i nastupe.

Doktor je tada bio sušta suprotnost Tomi, nije slušao tu novokomponovanu narodnu muziku, nije volio kafanu i prezirao je taj neodgovorni, boemski, način života. I dok se on bori da izliječi Tomu i svoj posao uradi kako treba, Toma mu ulazi u život i mijenja ga. Toma nastavlja da pjeva i da svako malo pada u bolnički krevet, a Doktor, boreći se za njegov život, shvata da je pjevanje za Tomu život i da zabrana pjevanja za Tomu znači – smrt. Njih dvojica prolaze kroz najteži period Tomine bolesti i Doktor, od teškog protivnika Tomine filozofije života, postaje Tomin najbolji prijatelj i intimus.


Pored Milana Marića i Tamare Dragičević, u projektu će učestvovati i: Petar Benčina, Mirjana Karanović, Andrija Kuzmanović, Slobodan Boda Ninković, Srđan Žika Todorović, Marko Janketić, Ivan Zekić, kao i mnogi drugi.

Premijera filma je planirana za početak 2021. godine, a nakon toga će biti prikazana i serija. Za sada nije poznato koliko epizoda će imati serija, ali pretpostavlja se broj od osam do deset epizoda.





Izvor: Telegraf