03-07-2017

"Ožalošćena porodica" otvara ovogodišnji festival Grad teatar

Međunarodni festival Grad teatar Budva, koji je za ovogodišnje, 31. izdanje odabrao moto "Za tri groša" biće otvoren u srijedu, 5. jula.

Festival će u 21 sat na sceni između crkava u Starom gradu otvoriti, u ime pokrovitelja Opštine Budva, predsjednik Dragan Krapović i jedan od osnivača Grad teatra koji je utemeljio ideju o umjetničkom istraživanju i osmišljavanju prostora grada, reditelj Ljubiša Ristić.

Nakon otvaranja, u 21.30 biće izvedena predstava "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, koprodukcija Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja, u kojoj reditelj Igor Vuk Torbica, iz vizure našeg vremana, "raskrinkava" našu beskrupuloznost, gramzivost, potrošačku svijest…

"Riječ je o jednoj od predstava koja je u regionu, protekle sezone, najsnažnije odjeknula kada je u pitanju publika, ali i kritika", kazala je v.d. direktorica Milena Lubarda Marojević.

Festivalski moto "Za tri groša" je sintagma preuzeta iz čuvenog mjuzikla Opera za tri groša, Bertolda Brehta koja simbolički i značenjski, na više nivoa, markira ovogodišnji koncept.

"U kontekstu mota, "Za tri groša", odlučili smo da ulaznice za programe koji se inače naplaćuju, koštaju tri eura. Na taj način želimo da pošaljemo poruku skromnosti iz koje se rađaju kvalitetni intelektualni sadržaji. Grad teatar jeste elitni festival, on to treba i da ostane, ali se elitizam krije u dostupnosti kvalitetnih umjetničkih sadržaja svima koji mogu, znaju i žele da prime", istakla je direktorica Lubarda Marojević.