17-01-2018

"Pallaza" i Verige daleko od UNESCO-a

Savjet za upravljanje prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotor zatražio je juče od Vlade da hitno zauzme stav što bi trebalo da uradi Opština Kotor u vezi sa zahtjevom za izdavanje građevinskih dozvola za novu mamutsku izgradnju na području Kostanjice.

Oni traže i stav po pitanju nasipanja mora radi izgradnje vještačke pješčane plaže pred novosagrađnim rezidencijalnim kompleksom „Dobrota Pallazi“ na lokaciji Kamp u Dobroti.

Prihvatanje i odobravanje ove gradnje bilo bi suporotno zahtjevima UNESCO-a, ali i Akcionom planu koji je Vlada u pokušaju da Kotor zadrži na listi zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine.

Vlada je lani uvela i moratorijum na dalju gradnju u Kotoru, ali su investitori novih objekata već prije toga lokalnoj upravi koju vodi koalicija opoziocionih partija predvođenih Demokratama, podnijeli zahtjeve i kompletnu dokumnetaciju za izdavanje građevinskih dozvola.

Isto je učinio i investitor kontroverznog projekta „Dobrota Palazzi“ koji se dovodi u vezu sa sestrićem Mila Đukanovića, Edinom Kolarevićem.

Oni traže da im se omogući da na području ispred nekadašnjeg autokampa kojeg su srušili i izgradili rezidencijalne objekte za prodaju na tržištu, naspu pješčanu plažu dužine najmanje 100 i širine 10 metara i izgrade dvije nove ponte od po 30 metara na njenim krajevima.

One bi mogle ugroziti UNESCO status Kotora, ili pretrpjeti ogromnu štetu od mogućih tužbi koje će investotori podnijeti protiv Opštine.

"Nastavak gradnje na području Kotora, mogle bi ugroziti status Kotora na listi Svjetske baštine UNESCO-a," zaključili su iz Savjeta za upravljanje prirodnim i kulturno-istorjskim područjem Kotora.