18-03-2020

Pandemija i turizam: Šta će biti sa sezonom?

Zvanična potvrda dva slučaja zaraženih korona virusom u Crnoj Gori dokaz je da je nemoguće ostati izolovan i da će sve države trpjeti posljedice. Iako je pandemija u jeku, već se postavljaju pitanje - koliko će da košta ovaj virus, kako će ekonomija preživjeti? A što će se dogoditi sa turističkom sezonom u Crnoj Gori, i da li će je uopšte biti, u ovom trenutku je nezahvalno prognozirati.

Pandemija i turizam: Šta će biti sa sezonom? | Radio Televizija Budva

Globalna pandemija koronavirusa, zbog koje je proglašeno vanredno stanje u mnogim državama, rezultirala je paralisanjem saobraćaja, otkazivanjem grupnih i individualnih aranžmana za mart, april i prvu polovinu maja, a mnogi hoteli su u predsezoni zatvoreni.

Imajući u vidu i da zimske turističke sezone faktički nije bilo zbog nedostatka snijega, osnovno pitanje koje se nameće je da li će se napori koje sve zemlje svijeta ulažu u suzbijanje koronavirusa na vrijeme isplatiti, kako bi se stvari vratile u normalu i minus iz prvog dijela godine mogao nadoknaditi u drugoj polovini, odnosno u špicu sezone.

Ako do toga, međutim, ne dodje i širenje virusa se nastavi, neumjesno je i bespredmetno govoriti o bukingu, popunjavanju kapaciteta i eventualnim prihodima. U tom slučaju, lanjskih 1.1 milijardu eura prihoda od turizma ćemo moći samo da sanjamo, a pune plaže ćemo gledati isključivo na fotografijama iz ranijeg perioda.


Poslovično optimistični predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović se, ovaj put, uzdržao od bilo kakvih prognoza.

„Ništa se ne zna, niti se može prognozirati. Ova pošast u vidu koronavirusa, ovaj teški momenat se dešava svim turističkim destinacijama. Primjećujem da se u ovoj delikatnoj situaciji u Crnoj Gori priča oko turizma politizuje i pokušavaju se praviti vijesti da se prodaju novine. To nije u redu. Trenutno, niko ne može izračunati šta će se desiti sa našom i ne samo našom turističkom sezonom. To je sve što mogu da vam kažem“, rekao je Radulović za Portal Analitika.


Ekonomski analitičar Predrag Drecun ističe da postoje dva scenarija - optimistični i pesimistični.

-Ako pandemija koronavirusa ne bude trajala predugo efekti će biti u granicama podnošljivog gubitka. Međutim, ako pandemija potraje onda će šteta po crnogorski turizam biti značajna i sa rizikom da sezona bude potpuno izgubljena. To bi moglo negativno da utiče na makroekonomske pokazatelje, prije svega na platni bilans i „peglanje“ spoljnotrgovinskog deficita. U zadnjih nekoliko godina deficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom je saniran prihodima od turizma, dok je u prvim godinama nakon obnove nezavisnosti Crna Gora taj deficit „peglala“ stranim direktnim investicijama, zahvaljujući tadašnjem bumu na tržištu nekretnina- naglasio je Drecun u izjavi za naš portal.

On je podsjetio da ljekari najavljuju vakcinu protiv koronavirusa tek za godinu.

„Teško je reći da li će pandemija virusa trajati godinu, ili će ga, kao što neki tvrde, sunce i rast temperature neutralisati“, naveo je Drecun.


Dekan budvanskog fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković ocijenio je za Portal Analitika da se već može govoriti o „prilično izgubljenoj predsezoni, nadi u glavnu sezonu i postsezonu, ali se ništa ne može garantovati“.

“Treba se pripremati sa nadom da će sve biti regularno, uključujući bolji komunalni red (čistoća, bez buke, dovoljno parkinga, regulisan saobraćaj…), jednom riječju dobro pripremiti sezonu, pa se možemo nadati samo najboljem. Ukoliko se, ne daj Bože, pandemija održi i proširi, onda je teško govoriti o dobrom turizmu, već o restrikciji putovanja i okupljanja, bez čega je turizam nezamisliv. U svakom slučaju treba sniziti cijene, odnosno dati povoljne uslove prodaje i za domaće goste i za goste iz regiona, koji mogu prevoz obezbijediti u vlastitoj režiji. Nadajmo se da će masovni javni politički protesti biti obustavljeni u interesu turizma i da dolazak turista iz regiona neće biti zloupotrijebljen u političke svrhe, onosno javne političke šetnje i pritiske. Kakav će biti odgovor sa regionalnog tržišta zavisiće od intenziteta pandemije i ograničenja koja će susjedne države preduzimati radi zaštite zdravlja građana“, kazao je Ratković.

On je naglasio da će dosta zavisiti i od ponašanja organizatora putovanja, velikih turoperatora.

„Ako procijene da je rizik preveliki oni će otkazati zakupe aviona, pa neće biti uslova za uspjeh “last minute” bookinga. Ostaje linijski avio-prevoz ako ga bude, ali on je isuviše skup. Moramo se pomiriti sa činjenicom da u uslovima pandemije turizmu ne cvjetaju ruže. Sigurno će se međunarodna zajednica maksimalno angažovati i naći riješenje ovog problema, ali to zahtijeva vrijeme. Jedna loša turistička godina može naškoditi turizmu, ali ga ne može uništiti“, poručio je Ratković.

Izvor: Portal analitika