26-08-2017

Pavićević: Normalizacija i red, umjesto ostrašćenosti i produbljivanja podjela

Odgovor Vladimira Pavićevića, političkog savjetnika predsjednika Crnogorske na reagovanje predsjednika OO Demokratske Crne Gore, Krsta Radovića.

Pavićević: Normalizacija i red, umjesto ostrašćenosti i produbljivanja podjela | Radio Televizija Budva

Poštovani gospodine Radoviću,

Obraćam Vam se jer ste se Vi meni direktno obratili iako smatram da sam u saopštenju koje sam uputio javnosti i građanima Budve precizno naveo zašto smatram da Demokratska Crna Gora treba da uputi javno izvinjenje povodom sadržine saopštenja Demokrata od prije tri dana.

Odgovaram Vam jer smatram da je kultura političkog dijaloga rijetka i poželjna na ovim prostorima.

Postavili ste pitanje na kojim vrijednostima i načelima je Crnogorska temeljila svoje djelovanje u Budvi jer Vam to, kako kažete, nije bilo razumljivo. U ovom tekstu ću jasno da navedem tri ključna (ne i jedina) načela, na kojima je Crnogorska zasnivala svoje delovanje u Skupštini opštine Budva:


  1. načelo smjenjivosti vlasti – vođeni ovim načelom, odbornici Crnogorske su glasali i dali vam podršku u dovršenju procesa konstituisanja nove vlasti i tako poručili šta misle o djelovanju prethodne vlasti. Smatrali smo da svaka vlast koja ne radi u interesu građana zaslužuje da bude smijenjena. Tim principom vođeni, odbornici Crnogorske su, u situacijama kada tokom procesa konstituisanja nove vlasti nijeste imali većinu, omogućili da se nova vlast konstituiše. Za takvo djelovanje niko iz Crnogorske od Demokratske Crne Gore ne traži orden, već samo da se govori istina.


  2. načelo političke odgovornosti za rezultate – politički akteri koji su preuzeli upravljanje Budvom su preuzeli i odgovornosti za rezultate u periodu vršenja vlasti. Ukoliko su rezultati loši ili nezadovoljavajući, dalja podrška nije opravdana. Možda je za Vas osam mjeseci malo, ali to je gotovo četvrtina potencijalnog mandata koalicije čiji ste dio. Za to vrijeme nijeste učinili značajne iskorake, a sada i sami priznajete da je pitanje da li bi ih bilo i nakon dvije godine. Slijedeći ovaj princip, logično je da Crnogorska ne može da Vam i dalje pruža podršku za upravljanje Budvom ako u određenom periodu niste ostvarili rezultate.

  3. načelo poštovanja i političkih protivnika i političkih saveznika – to se prije svega ogleda u spremnosti na razgovor sa svim političkim akterima za koje su Budvani glasali na izborima i čiji predstavnici djeluju u SO. Vjerujem da građani Budve treba da žive u zajednici u kojoj sem onih pojedinaca koji su dokazano krivi i osuđeni nikome drugome niko od nas ne smije da bude sudija niti da mu sudi i presuđuje. Budvani su birali svoje
    predstavnike u SO i otud Crnogorska poštuje jednako vas i glasače Demokrata kao i gospodu iz DPS-a i njihove glasače i isto tako predstavnike i glasače drugih političkih partija. Svojom ostrašćenošću zatvarate opcije građanima, a moje je mišljenje da
    animozitet prema određenoj političkoj opciji ne treba da bude prepreka da se zajedno radi za bolji život građana Budve. Jer se politika u osnovi tiče upravo rješavanja problema sa kojima se u zajednici suočavamo.



To su tri načela na kojima se temelji djelovanje Crnogorske u SO Budva. A na kojim načelima se, gospodine Radoviću, zasniva djelovanje Demokratske Crne Gore u SO Budva?

Na osnovu sadržine Vašeg obraćanja djeluje da su osnovna načela Demokratske Crne Gore osveta prethodnoj vlasti, produbljivanje podjela i zaoštravanje odnosa. A Budvi je, po mom mišljenju, potrebna normalizacija odnosa, poštovanje vladavine zakona i uvođenje reda u svim institucijama. Uvođenje reda se ne postiže tako što se ostrakuje dio građana i njihovi predstavnici proizvoljno smještaju iza rešetaka ili etiketiraju.

Gospodine Radoviću, još jednom apelujem na Vas i na Demokratsku Crnu Goru da svoje djelovanje uskladite sa proklamovanim programom partije da svoju zajednicu učinite „pravednijom, bogatijom i sredinom ljepšom za život”. Možete li to postići gospodine Radoviću ukoliko legitimno izabrane predstavnike drugih partija postavljate sa druge strane nišana.

Nemojte da zaboravljate da je pravo na različitost i drugačije mišljenje osnov demokratske kulture, kojoj bi s obzirom i na ime stranke čiji ste član, trebalo da budete potpuno posvećeni.

Press služba Crnogorske