30-04-2021

Pavlović Kentera: Očekuje nas puno posla na kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine

Delegacija Opštine Budva tokom protekih dana boravila je u posjeti susjednim zemljama kojom prilikom je promovisana turistička ponuda pred nastupajuću ljetnju sezonu. Pored prirodnih ljepota istaknte su kulturne vrijednosti kao i kandidatura Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Pavlović Kentera: Očekuje nas puno posla na kandidaturi za  Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine | Radio Televizija Budva

Foto: Jovana Pavlović Kentera/ screehshot

Putovanje se baziralo na gradnji međuljudskih odnosa i prikupljanju iskustava iz većih gradova kako bi naš grad unaprijedili, kazali su iz opštinske delegacije.

Od gradonačelnika Novog Sada dobili su podršku o ostvarenju zamisli za projekat " Budva - Evropska prijestonica kulture 2028. godine."

"Dobili smo podršku za našu inicijativu da se kandidujemo za Evropsku prijestonicu kulture, Ovom prilikom želim da se zahvalim gradonačeniku Novog Sada koji nam je na bratski način pružio svesrdnu podršku, dao nam dostupnost svim dokumentima i logistiku koju su oni već prošli s obzirom da oni jesu Evropska prijestonica kulture. To je tim sa kojim ćemo mi sarađivati i čeka nas poprilično veliki rad do te 2028. godine!", kazala je u izjavi za Polis Jovana Pavlović Kentera, savjetnica za kulturu u kabinetu predsjednka Opštine Budva.

Na planovima za prijekat će se raditi u narednom periodu kako bi sve bilo pripremljeno do 2028. godine , naglašava sagovornica. Osvrnula se na posljetu mladoj glumiči Biljani Čekić, čijoj su porodici zahvalni na gostoprimstvu i nadaju se da će oni biti gosti Budve već ovog ljeta.

Kada je riječ o posjeti Beogradu Pavlovič Kentera kao najbitnije za oblast kulture izdvaja potpisivanje sporazuma sa Filmskim Novostima.

" Filmske Novosti su arhiv treći po veličini u Evropi, odmah nakon Praga i Pariza , pa možete da zamislite koliko je to filmske građe. Oni čak imaju preko 15 miliona metara snimljenog materijala , a postoje od 1944. godine. Bilježe, arhiviraju i distribuiraju filmski i televizijski materijal, tako da je to jedna jako bitna saradnja. Dogovor je sa gospodinom Vladimirom Tomčićem da nama sav materijal bude dostupan potpuno besplatno.
Možete da pretpostavite koliko je to velika usluga jer taj materijal inače puno košta.", kazala je ona.

Na ovaj način će se svi podsjetiti istorijskih činjenica zaključuje Pavlović Kentera.

J.M.