29-06-2021

PCR nalaz IJZ od danas se priznaje u 162 zemlje svijeta

PCR nalaz Instituta za javno zdravlje od danas se priznaje u 162 zemlje svijeta, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

PCR nalaz IJZ od danas se priznaje u 162 zemlje svijeta | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Navodi se da je laboratorija IJZ dobila Sertifikat o akreditaciji u skladu sa zahtjevima Standarda MEST EN ISO 158189:2016 Medicinske laboratorije – zahtjevi za kompetentnost i kvalitet koji se odnosi na metode uzrorkovanja i Real-time PCR detekcije novog koronavirusa (SARS-CoV-2).

Iz Instituta su kazali da sertifikat o akreditaciji važi od danas, kada je zasijedala komisija Akreditacionog tijela Crne Gore.

"Ova akreditacija znači da smo dobili formalno priznavanje kompetentnosti naše laboratorije što korisnicima omogućava rezultat koji je pouzdan i dolazi iz laboratorije koja je dokazala svoju kompetentnost", objasnili su iz IJZ.

Iz Instituta su naveli da ISO /International Organisation for Standardization/ predstavlja mrežu nacionalnih instituta u 162 zemlje i ujedno je najveća svjetska institucija za razvoj standarda.

“Takođe, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za medicinske laboratorije je da svoju kompetentnost dokazuju tako što će raditi u skladu sa zahtjevima standarda ISO 15189”, dodaje se u saopštenju.