16-05-2019

Pejović: Franca donirao novac DPS-u, potom sklapao nedozvoljene ugovore sa preduzećima koja su u državnom vlasništvu

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Mijomir Pejović, na današnjoj konferenciji je upoznao javnost sa još jednim slučajem kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od strane funkcionera i donatora DPS-a, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Pejović: Franca donirao novac DPS-u, potom sklapao nedozvoljene ugovore sa preduzećima koja su u državnom vlasništvu | Radio Televizija Budva

Naime, kako je kazao, Hilmij Franca, član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u avgustu 2016. donirao 2.000 eura DPS-u, te da mu je ta donacija omogućila sklapanje nedozvoljenih ugovora sa preduzećima koja su u državnom vlasništvu ili sa državnim institucijama.

Pejović je, kako navode u saopštenju, podsjetio na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji u članu 24, stav 5 propisuje da se ne smije davati donacija političkom subjektu dvije godine prije zaključenja ugovora u postupku javnih nabavki, tokom trajanja tog aranžmana, kao ni dvije godine nakon njegovog isteka.

"Radi se o još jednoj donaciji uplaćenoj DPS-u za izbore u oktobru 2016. godine, a koja je, kasnije, po svemu sudeći, omogućila sklapanje nedozvoljenih ugovora sa preduzećima koja su u državnom vlasništvu ili sa konkretnim državnim institucijama. U pitanju je Himlija Franca, član Glavnog odbora DPS-a, koji je 31.08.2016. godine donirao 2.000 eura DPS-u. Međutim, Franca nije mnogo mario za pomenute odredbe Zakona, pa je tako, sa Ministarstvom pravde potpisao Ugovor o javnoj nabavci 2.08.2016. godine u iznosu od 72.000 eura, a nedugo zatim, i sa preduzećem u većinskom državnom vlasništvu, hotelskom grupom "Budvanska rivijera" a.d; a 5. maja 2017. godine u još većem iznosu, od 693.970 eura", istakao je Pejović.

Pored ovih pogodnosti, kako je dodao, firmama u vlasništvu France, Vladina komisija dodjeljivala i državnu pomoć u iznosima koji se mjere stotinama hiljada eura.

"Kao donator DPS-a, Franca se kvalifikovao da bude jedan od najvećih korisnika kreditih sredstava po izuzetno povoljnim uslovima državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF). IRF je firmama gospodina France odobrio sredstva u iznosu od preko 17 miliona eura. Ovim se šalje poruka da Vlada Crne Gore radi za finansijere njenog dolaska na vlast, a ne za građane i da besprizorno kršenje Zakona u svjetlu sprečavanja korupcije za Vladu Crne Gore predstavlja samo nastavak uhodane šeme tajkunsko - klijentelističkog karaktera", istakao je Pejović.

On je kazao i da je očigledno i bjelodano da je ovaj funkcioner i donator DPS-a grubo prekršio zakonsku zabranu iz člana 24 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da zbog toga mora biti procesuiran i kažnjen Zakonom predviđenom kaznom.

"Ovi primjeri i dokazi obavezuju Agenciju za sprečavanje korupcije da počne neselektivnu primjenu zakona, čemu se ona uporno i u kontinuitetu opire, iako to konstatuju, u svojim izvještajima, sve relevantne međunarodne institucije", zaključio je Pejović.