20-02-2018

Pejović: Vlada Crne Gore i JP Morsko dobro Budvi nanijeli višemilionsku štetu

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležno državno tužilaštvo da slučaj korišćenja Luke Budva bude jedan od prioritetnih predmeta njegovog interesovanja, jer postoje brojni razlozi i argumenti koji upućuju na ocjenu da postoje osnovi sumnje da je navedeno protivpravno i štetno postupanje koje traje već punih šesnaest godina motivisano korupcijom na visokom nivou.

Pejović: Vlada Crne Gore i JP Morsko dobro Budvi nanijeli višemilionsku štetu | Radio Televizija Budva

Na danas održanoj press konferenciji Demokratske Crne Gore, potpredsjednik i poslanik Demokrata, Mijomir Pejović, i predsjednica Mladih demokrata Budve, Bojana Rajković, predstavili su nove dokaze o bezakonju u slučaju Luke Budva.

Punih šesnaest godina, kako je saopštila Rajković, Vlada Crne Gore i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore - Budva, uz podršku donedavne DPS garniture na čelu lokalne vlasti u Budvi, nemilosrdno gaze zakone Crne Gore i javni interes, dajući prioritet privatnim interesima privilegovanih pojedinaca.

"JP za upravljanje morskim dobrom Budva, uz saglasnost Vlade Crne Gore, omogućilo je da konkretni privredni subjekt punih petnaest godina koristi javno dobro Luku Budva za godišnju naknadu za oko 25.000 evra. Pri tome je u periodu od 2002. do 2017. godine osnovni ugovor o korišćenju morskog dobra trinaest puta mijenjan i dopunjavan aneksima ugovora kojima su na nezakonit način značajno prošireni i povećani obim i količina prava korišćenja javnog dobra u zahvatu Luke Budva u odnosu na javni konkurs od 16.11.2001. godine na osnovu kojeg je zaključen Ugovor o korišćenju morskog dobra 11.04.2002. godine", istakla je Rajković.

Ona je podsjetila da Vlada Crne Gore i JP za upravljanje morskim dobrom Budva duže od decenije izbjegavaju da realizuju postupak javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za korišćenje Luke Budva koju propisuju Zakon o lukama i Zakon o koncesijama, i time stvore pretpostavke da ovo javno dobro dobije na koncesiono korišćenje onaj subjekt koji ponudi najbolje uslove.

"Nasuprot tome, JP za upravljane morskim dobrom Budva, punu deceniju prije isteka petnaestogodišnjeg roka korišćenja Luke Budva, Odlukom Upravnog odbora br. 0203-1995/5 od 29.08.2007. godine istom korisniku, bez javnog konkursa, produžava trajanje petnaestogodišnjeg korišćenja Luke Budva koje je isticalo 11.04.2017. godine, za narednih još deset godina, odnosno do 11.04.2027. godine. Da bi pravni galimatijas bio potpun, potrudili su se opet Vlada i JP za upravljanje morskim dobrom Budva. Vlada Crne Gore svojim Zaključkom br. 07-118 od 10.04.2017. godine privremeno ustupa na korišćenje dio morskog dobra u zahvatu Luke Budva privrednom društvu "Dukley Marina" d.o.o. Budva, odnosno istom subjektu koji je do tada koristio Luku Budvu. Vlada opet ovo čini bez javnog tendera", zaključila je Rajković.

Poslanik Pejović je istakao da je na njegova brojna pitanja povodom problematike korišćenja Luke Budva koje je postavio resornom ministarstvu i JP za upravljanje morskim dobrom Budva, između ostalih, i pitanja dokle se stiglo sa procedurom za dodjelu koncesije za korišćenje Luke Budva, dobio skandalozne odgovore. „Time se ispoljava očigledna namjera vlasti da se privilegovani položaj vlasnika, "Dukley Marina" d.o.o. Budva, koji već traje šesnaest godina, pokušava sakriti iza činjenice da još nije usvojena državna studija lokacije (DSL) za Luku Budvu.

Poslanik Demokrata je podsjetio da je Vlada još 16. oktobra 2014. godine donjela Odluku o pristupanju izradi DSL za Luku Budva, ali nikako da se ona donese. „Bezočno je, uz to što je neistinito, da Vlada i JP za upravljanje morskim dobrom nedonošenje ove DSL pokušavaju pravdati razlogom da se opština Budva nije izjasnila povodom izrade DSL za Luku Budvu. Opština Budva se aktom broj 01-847/3 od 30.10.2017. godine izjasnila povodom prednacrta DSL „Dio Sektora 43 – Luka Budva“, sa konkretnim sugestijama i predlozima da se planska dokumenta preispitaju u cilju što kvalitetnijeg urbanističkog rješenja koje bi štitilo održivi razvoj gradskog jezgra.“

"Kada bi se godišnja naknada za korišćenje Luke Budva od 179.225,96 evra uzela kao realna, a nije, jer je puno niža od realne, lako je izračunati da su Vlada Crne Gore i JP za upravljanje morskim dobrom Budva, u prethodnih petnaest godina, nezakonitim i nedomaćinskim postupanjem, štiteći samo privilegovanu poziciju jednog te istog korisnika dijela morskog dobra u zahvatu Budva, opštini Budva i Crnoj Gori nanijeli višemilionsku štetu", zaključio je Pejović.