14-04-2019

Pejović: Zašto ne tražite izručenje Marovića

Pejović: Zašto ne tražite izručenje Marovića | Radio Televizija Budva

Poslanik Demokrata Mijomir Pejović zatražio je od ministra pravde Zorana Pažina informaciju da li je nastupila zastarelost zatvorske i novčane kazne za Miloša Marovića, kojeg je Viši sud osudio kaznu zatvora od jedne godine i kojom mu se trajno oduzima imovinska korist od 385.185 eura. On u dopisu koji je upitio ministarstvu podsjeća da Marović još uvijek nije u zatvoru, jer nije u Crnoj Gori, već je u Srbiji, odnosno u Beogradu.

– Molim da mi odgovorite da li je u predmetu izvršenja pravosnažne i izvršne presude Višeg suda u Podgorici od 29. avgusta 2016, kojom je Miloš Marović osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i kojom mu se trajno oduzima imovinska korist od 385.185,20 eura, nastupila zastarelost izvršenja kazne u smislu člana 126 Krivičnog zakonika. Tim članom je propisano da se izrečena kazna ne može izvršiti kada proteknu dvije godine od osude na kaznu zatvora do jedne godine ili na novčanu kaznu – navodi Pejović, prenosi Dan.

Pejović podsjeća ministra da su Crna Gora i Srbija zaključile i ratifikovale Ugovor o izručenju, kojim su se obje države obavezale da će, na molbu, izručiti jedna drugoj lica koja se gone zbog krivičnog djela ili se traže radi izvršenja pravosnažno izrečene kazne zatvora ili mjere bezbjednosti, odnosno vaspitne mjere od strane pravosudnih organa države koja uputi molbu. Pejović je pitao Pažina da li je Crna Gora slala Srbiji molbu za izručenje Miloša Marovića radi izvršenja pravosnažno izrečene kazne zatvora i, ako jeste, kada je molba upućena, da li je tražena dopuna dokumentacije, te da li je Srbija donijela odluku o izručenju ili o odbijanju molbe za izručenje.

– Od donošenja pravosnažne presude kojom je Marović oglašen krivim za krivična djela iz sfere organizovanog kriminala, čijim izvršenjem je nastupila višemilionska šteta po javni interes Budve i Crne Gore, protekle su skoro dvije i po godine, a presuda se ne izvršava. Cijenim da je veoma bitno da u ovako važnom predmetu parlament Crne Gore i najšira javnost imaju do kraja preciznu informaciju i podatke o tome da li su nadležni organi Crne Gore preduzeli sve u okviru svojih nadležnosti da sin Svetozara Marovića, kao pravosnažno osuđeno lice, bude izručen Crnoj Gori radi upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, prije nego što nastupi zastarelost izvršenja kazne. Ukoliko precizni odgovori na moja pitanja izostanu, to će samo pojačati sumnju da vlast u Crnoj Gori, u stvari, štiti članove porodice Svetozara Marovića od odlaska na izvršenje dosuđene kazne zatvora, pa i ne insistira na njegovom izručenju – naveo je Pejović.