01-05-2021

Performans u Budvi: Dozvolite da radimo, turiste dočekale zatvorene prodavnice

Na današnji praznik rada članovi Grupacije prehrambenih prodavnica Crne Gore, odnosno vlasnici malih prodavnica sa svojim porodicama, su izveli performans ispred zatvorene radnje jednog od članova Grupacije, preko puta zgrade Opštine Budva.


Foto: Vijesti

“Dozvolite nam da radimo”, “6101 zaposlenih i trgovini je ostalo bez posla”, pisalo je na transparentima, čime su upozorili nadležne za loša zakonska rješenja koja su na snazi.

"Razloga za performans ima više, a osnovni su neradni dani. Jedan od tih je što poslujemo u državi u kojoj je turizam najbitnija grana i čini 25% BDP, a u toku trajanja prvomajskih praznika uskraćeni smo za mogućnost da budemo dio turističke ponude i ostvarimo promete i koji su bili uslov opstanka u toku svih prethodnih godina”, naveli su u dopisu.

Kako naglašavaju, nalaze se u situaciji da su turiste koje su čekali godinu i po dana sačekali zatvoreni maloprodajni objekti.

“I oni neće biti u mogucnosti narednih 81 sat ili nešto više od tri dana, ostvariti kupovinu osnovnih potrepština kako bi boravak u Crnoj Gori učinili prijatnijim i ponovo nam se vraćali kao uspješnoj turističkoj destinaciji. Mi smo potpuno svjesni cijele situacije i dalje smo stava da za vrijeme praznika i nedelja treba da rade samo mali objekti sa članovima naših porodica upravo zbog zaštite prava radnika. Nadamo se da ce nadležni konačno imati sluha za problem u kojem se nalazimo već skoro godinu i po dana i uslišiti naše opravdane zahtjeve, koje smo prezentovali iz više navrata nadležnim instituacijama”, ističu vlasnici malih prodavnica.

Performansu je danas prisustvovalo shodno epidemioloskim mjerama 25 članova Grupacije.


Izvor: Vijesti