29-05-2021

Pet zapovjesti za život poslije korone

Korona nam je pokazala da smo mnoge mogućnosti i navike shvatali zdravo za gotovo i naučila nas da je zdravlje ipak veoma bitno.


Ilustracija, Foto: Pexels

Sa sobom je donijela razne teškoće i neprijatne trenutke, usamljenost, otuđenost, ali i povećanu svijest o bitnim temama. Iako još uvijek nije pobijeđena, život se makar djelimično vraća u normalu, a sa tim dolaze i nova pravila, odnosno zapovjesti...

Pazite koga ljubite

Lična higijena i socijalna distanca su među glavnim temama prethodne godine i ostaće bitne. Nakon što smo godinama grlili i ljubili porodicu i prijatelje bez bojazni, sada smo prinuđeni da smanjimo kontakte na minimum. Da li su zagrljaj i poljubac uvijek neophodni, ili je dovoljno i rukovanje? Ko je s kim u kontaktu, naročito u toku sezone gripa? Sva ta pitanja odjekivaće nam u glavama i ubuduće.

Razdvojite poslovni i privatni život

Mnogi su počeli da rade od kuće i tako izgubili fizičku distancu između radnog mjesta i doma. To je kod nekih izazvalo lenjost i izgovore da ne rade, a kod drugih maničnu posvećenost poslu i sindrom „samo još ovo da završim“. Sada je prelazni period gdje neko ide u kancelariju, a neko ne, ali je važno da napravimo razliku između radnog i slobodnog vremena, zarad psihičkog zdravlja.

Ne možete da živite samo onlajn

Udobnost je dobra i nije loše povremeno biti lijen, ostati kod kuće i udovoljiti sebi na razne načine. Ali život, onaj pravi, odvija se napolju, među ljudima i zahtjeva kontakte. Prije svega zahtijeva akciju i pokret, jer našem tijelu ne prija pasivnost na duže staze, a našem umu je monotonija katastrofalna. Zato treba praviti planove i koristiti sve prilike koje se pružaju.

Radite na kondiciji

Karantin i rad od kuće uslovili su da mnogi povećaju kilažu i izgube mišiće od neaktivnosti. Vježbanje u kući nije loše, ali kada se uporedi sa trčanjem, vožnjem bicikla, plivanjem i odlaskom u teretanu, to ipak nije to. Fizička forma je jako bitna, a ona utiče i na sveukupno stanje organizma – bolji san, normalan apetit i generalnu smirenost. Stres između ostalog dolazi od odsustva fizičke aktivnosti, a tijelo će vam biti zahvalno ako radite na njemu.

Uživajte u svakom sendviču

Ne, ovo ne znači da treba da se prejedate, već da budete svjesni svakog zalogaja i uživate u njemu. Hrana treba da donosi radost i ispunjuje nas, jer tako nećemo da pretjerujemo. A ta svijest i uživanje u nečemu ne odnosi se samo na hranu, već i na svako drugo iskustvo, ma koliko nam „obično“ djelovalo. Jednostavno, dišite punim plućima.


Izvor: GQ Magazine
Prevod: Citymagazine.rs