04-12-2019

Pet zdravih navika koje vrijedi primjenjivati na poslu

Vođenje računa o ishrani, držanju i zdravlju generalno je komplikovano samo po sebi, a posebno postaje teško onog momenta kada se zaposlimo. Posvećenost poslu i karijeri je za svaku pohvalu, ali ne smijemo da dozvolimo da to utiče na naše fizičko zdravlje.


Svakodnevni rad u kancelariji nameće mnoga ograničenja, ali to nikako ne treba da vam bude opravdanje. U nastavku teksta saznajte pet načina na koje možete pozitivno uticati na svoje zdravlje čak i tokom višesatnog rada.

#1 Vodite računa o sjedenju
Ukoliko je vaš posao takav da zahtjeva dosta vremena provedenog za stolom i računarom, to će sigurno uticati na više stvari - vaše držanje, liniju, pa i pojavu celulita. Ovdje značajnu ulogu igra kancelarijski namještaj.

Kada su u pitanju kancelarijske stolice i kancelarijski stolovi cijene, modeli i vrste su različiti, pa ćete sigurno naći nešto u skladu sa vašim potrebama i enterijerom kancelarije. Pojedine kancelarijske stolice, prije svega ergonomske, su prilagođene vašim leđima i vratu pa ćete tokom cijelog dana sjedeti u značajno povoljnijem položaju.

Ukoliko niste u mogućnosti da odlučujete o opremanju kancelarije, ili pokretanju inicijative da se to uradi, i sami možete voditi računa o tome da sjedite pravilno, a takođe možete kupiti i neke jastučiće za sjedenje koji će vam u tome pomoći.

Bitno je, ukoliko je to moguće zbog prirode posla, da pravite što ćešće kratke pauze sjedenja (na svakih 30 minuta ustanite i protegnite se, ili prošetajte po kancelariji).

#2 Pješačite do posla
Način vašeg dolaska na posao takođe može igrati značajnu ulogu za vaše zdravlje. Svjesni smo toga da ne mogu svi ići pješke na posao, zbog udaljenosti kancelarije ili ranog početka radnog vremena, ali ukoliko ste u mogućnosti, učinite nešto po tom pitanju.



Ako ste toliki srećnik da imate opciju da idete biciklom na posao, svakodnevno ćete obavljati kardio trening bez odlaska u teretanu ili vremena odvojenog za trčanje. Ukoliko možete da pješačite do posla, makar jednu dionicu, trudite se da to radite, ako ne u odlasku onda bar pri povratku povratku. Lagana šetnja gradom će vam sigurno prijati više nego vrućine u autobusu.

#3 Nosite ručak sa sobom
Vrlo je vjerovatno da se u neposrednoj blizini vaše firme nalaze - pekara, palačinkarnica, fast food sa picom, girosom ili nečim trećim, što vas mami na putu do posla. Čak iako je tako, nakon nekoliko dana ili nedjelja će vam se taj način ishrane smučiti.

Najbolja opcija je da ručak nosite od kuće, a da se tek ponekad, ukoliko niste stigli ništa da skuvate okrenete brzoj hrani. Kupite posude koje su izdjeljene na više dijelova, tako da imate prostor za meso, salatu i hleb. Znamo da nošenje ručka ponekad može da bude naporno, ali učinićete veliki korak za svoje zdravlje ukoliko to uvedete u svoju rutinu.

To čak ne moraju biti komplikovani obroci, odličan, a ujedno jednostavan izbor su i salate. Osim što ćete se hraniti bolje, preračunajte koliko ćete samo uštedjeti ukoliko ručak ne kupujete svakodnevno.

Druga najbolja opcija poslije samostalne pripreme obroka jesu kantine u kojima se služe kuvana jela. Nemojte svoj dan i obroke bazirati na “suvoj hrani”.

#4 Uvedite zdrave grickalice
Još tokom studentskih dana smo sebe navikli na to da nam grickalice i slatkiši podižu koncentraciju i olakšavaju učenje. Navike stečene tokom studiranja se često prenose na posao, pa ne čudi što se grickanju okrećemo i tokom radnih dana.



Ukoliko mislite da će vam čips, keks ili čokolada olakšati posao, u zabludi ste. Ako vam je baš potrebno da nešto grickate između obroka, neka to budu banane, breskve, jabuka ili neko drugo voće. Takođe su dobar izbor bademi, lješnici ili lanene pločice. Najblaža varijanta popularnih grickalica su kokice, pa je i to bolje nego ostatak ponude iz marketa.

#5 Unosite više vode
Prednost višesatnog sjedenja u mjestu je to što ćete se češće sjetiti da ustanete i sipate čašu vode. Neka kafa ne bude jedini napitak koji unosite tokom radnih sati, poradite na tome da najveću količinu vode popijete upravo na poslu. Osim što je vašem organizmu neophodna, šest do osam čaša dnevno utiče dobro na vašu koncentraciju.

Još jedan napitak koji možete uvesti kao rutinu jeste jutarnja šolja zelenog čaja. Zeleni čaj vam može pomoći u topljenju masnih naslaga, a dobar je i za kožu i zdravlje generalno. Šolja ovog čaja bez šećera svakog jutra je odličan način početka radnog dana.



Često se dešava da se kada krenemo sa poslom zapustimo, ali uz ovih nekoliko savjeta to ne mora da bude slučaj. Radite na svojoj dnevnoj rutini koja podrazumijeva zdrave navike, i nećete imati problema.