06-08-2022

Peti dan protesta prosvjetara: Bez zvaničnog razmatranja našeg slučaja, privremeno prekinut štrajk glađu

Peti je dan otkako budvanski prosvjetari štrajkuju zbog stambene problematike, a kako je saopšteno iz Organizacionog tima podstanara do danas nije bilo zvaničnih posjeta i razmatranja njihovog slučaja. Kako su kazali, nije konkretizovano ni obećanje da će povodom njihovih zahtjeva zasijedati skupštinski Odbor za obrazovanje, dok je štrajk glađu pojedinih protestanata privremeno prekinut.

Peti dan protesta prosvjetara: Bez zvaničnog razmatranja našeg slučaja, privremeno prekinut štrajk glađu | Radio Televizija Budva

Foto: portal RTV Budva

"Sve posjete bile su neformalne, neke čak na nivou začuđujućeg ćaskanja i nećemo ih komentarisati. Obećanje da će doći i do sjednice Odbora za prosvjetu i obrazovanje u Skupštini Crne Gore kojoj ćemo i mi prisustvovati još uvijek nije konkretizovano i ne znamo kada će se i na koji način realizovati", naveli su iz Organizacionog tima koji čine direktor SMŠ "Danilo Kiš" Krsto Vuković, predsjednica Sindikalne organizacije OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Marija Vukićević i zamjenica direktora Druge osnovne škole Dragana Jelić.

Kako su kazali , 100 sati gladovanja i iscrpljivanja u teškim uslovima kao pokušaj da se skrene paznja na njihov problem dovelo je do rasta nezadovoljstva manjeg broja građana koji su im pružili nesebičnu podršku dolaskom, pozivima ili preko medija.

"Takođe, uz najavljenu podršku Sindikata stiže ohrabrenje i od nekoliko NVO, sportskih klubova i privatnih firmi. Stoga zahvaljujemo svima i još snažnije poručujemo crnogorskoj javnosti da nećemo odustati sve do ispunjenja naša dva zahtjeva. Istovremeno, proglašavamo privremeni prekid štrajka glađu . Već prekosjutra počinjemo da radimo i kao odgovorni ljudi ne možemo dopustiti da ovako iscrpljeni obavljamo radne zadatke. Takođe, za sjutra je najavljen dolazak većeg broja naših učenika i njihovih roditelja pa želimo da ih docekamo u boljem raspoloženju", dodali su oni.

Naveli su i da su dosadašnji tok protesta obilježili sljedeći momenti:

1. Kontinuirana pomoć ka rješenju problema od Opštine Budva (profesionalna i ljudska podrška , otklonjen nesporazum sa CEDIS).

2. Izostanak reakcije od državnih organa

3. Ignorisanje od predsjednika Vlade i predsjednika države