25-07-2022

Petrović: Prijem zahtjeva za dječiji dodatak trajaće do kraja septembra

Prijem zahtjeva za dječiji dodatak za djecu do 18 godina počeo je 4. jula i trajaće do kraja septembra, kazala je gostujući u emisiji Jutrom iz Budve Jasna Petrović iz Centra za socijalni rad Budva. Iznos dječijeg dodatka čija isplata je planirana za sredinu novembra je 30 eura, a da je interesovanje izuzetno veliko, govori podatak da u prosjeku pristigne oko 80 zahtjeva.

Petrović: Prijem zahtjeva za dječiji dodatak trajaće do kraja septembra | Radio Televizija Budva

Foto: www.csrcg.me

Prema procjenama Ministarstva rada i socijalnog staranja očekuje se oko 4.300 zahtjeva, a do sada ih je pristiglo oko 800.

"Od dokumentacije je potrebno da roditelj ili staratelj dostavi ličnu kartu na uvid, kao i matične brojeve članova porodice - djece i roditelja. Dalji postupak se sprovodi kroz informacioni sistem. Možda je bitno napomenuti za roditelje koji su razvedeni potrebno je da roditelj kojem je dijete povjereno na staranje dostavi presudu o razvodu braka, kako bi imali dokaz u predmetu dječijeg dodatka", istakla je Petrović.

Visina dodatka iznosi 30 eura po djetetu, a prva isplata trebalo bi da bude sredinom novembra ove godine. Kako je podsjetila Petrović, roditelji djece koja su do sada primala dodatak, a to pravo im je prestalo, dužni su da ponovo dostave zahtjev.


Petrović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Djeca koja su ostvarivala pravo na dječiji dodatak do šest godina i to pravo im je prestalo, ili im pravo prestaje do 31. avgusta ove godine, dužni su da ponovo podnesu zahtjev. Znači, djeca koja u toku avgusta pune šest godina do kraja mjeseca će primiti dječiji dodatak, ali da bi pravo bilo nastavljeno potrebno je da se ponovo podnese zahtjev. Za svu ostalu djecu nije potrebno podnositi zahtjev, to će ići po automatizmu jer je sa Ministarstvom dogovoreno da se odradi paketna obrada tih rješenja, kako centri za socijalni rad i pored velikog obima posla, na bi bili dodatno opterećeni", dodala je ona.

Osim dječijeg dodatka za djecu do šest i 18 godina postoje i korisnici materijalnog obezbjeđenja.

"Djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja koja takođe primaju dječiji dodatak u iznosu od 44 eura, zatim djecu korisnike njege i pomoći na 10 dva eura io djecu korisnike lične invalidnine i djecu bez roditeljskog staranja koja primaju dodatak u povećanom iznosu od 60 eura", zaključila je Petrović.

Isplata dječijih dodataka vršiće se isključivo putem pošte na kućnu adresu.


M.S.