25-01-2023

Pljevlja i dalje među najzagađenijim u regionu

Tokom decembra, prema podacima iz mjernih stanica, vazduh u Pljevljima bio je veoma lošeg kvaliteta, najčešće sa nekoliko puta većom koncentracijom zagađujućih materija od dozvoljene. Situacija se nije mnogo promijenila ni ovog mjeseca.

Pljevlja i dalje među najzagađenijim u regionu | Radio Televizija Budva

Detalj iz Pljevalja (Foto: TVCG )

Rezultati koje redovno objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine pokazuju da su u decembru registrovana 22 dana kada je koncentracija praškastih, takozvanih PM 10 čestica, povremeno čak 10 ili 12 puta bila iznad dozvoljene vrijednosto od 50 mikrograma po kubnom metru pljevaljskog vazduha.

Po evropskim standardima ta prekoračenja ne bi smjela da se dese više od 35 puta godišnje. Stoga i ne čudi što su Pljevlja prošlog, kao i prvih dana ovog mjeseca, često bila u žiži crnogorske ali i šire javnosti zbog enormnog zagađenja.

Satna koncentracija PM 10 čestica i proteklih nekoliko dana varirala je od zadovoljavajućih 26 mikrograma, do veoma zabrinjavajućih 460 mikrograma po kubiku vazduha, što najsjeverniju crnogorsku opštinu, povremeno, opet svrstava među najzagađenije u regionu.

Očajno stanje životne sredine iniciralo je u međuvremenu i neke vrste jednokratne i kratkoročne pomoći sa državnog nivoa, poput umanjenja računa za struju i podjele prečišćivača vazduha za pojedine institucije. Takođe je najavljeno i da će Vlada toplifikaciju grada, kao najvažniji projekat za čistiji vazduh, proglasiti javnim interesom čime bi se ubrzala realizacija, a građani u dogledno vrijeme dobili mogućnost o kojoj “sanjaju” 40 godina, da svoje domove griju toplotnom energijom iz termoelektrane “Pljevlja”.