29-10-2019

Počela isplata otpremnina, zaposleni odlaze iz javne uprave

Počela je isplata otpremnina zaposlenima u javnoj upravi koji su se prijavili za sporazumni raskid radnog odnosa. Otpremnine iznose od 1.051 do 16.490 eura.

Počela isplata otpremnina, zaposleni odlaze iz javne uprave | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno CdM-u, zaključno sa 28. oktobrom, 95 organa i institucija na centralnom nivou obavijestilo je Ministarstvo javne uprave da namjerava zaključiti sporazume sa 692 zaposlena.

Odgovarajući na dopis Ministarstva javne uprave upućen 3. septembra 2019. godine kojim je zatraženo izvještavanje o objavljenom Javnom pozivu za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine i broju podnijetih zahtjeva zaposlenih, 120 organa i institucija na centralnom nivou i vaspitno-obrazovne ustanove za koje objedinjene podatke dostavlja Ministarstvo prosvjete, saopštile su da je 1.430 njihovih zaposlenih podnijelo zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine.


“Podatke o zaposlenima sa kojima namjeravaju zaključiti sporazume o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine nijesu dostavili 31 organ/institucija na centralnom nivou i 106 vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su prvobitno obavijestili ovo Ministarstvo da je ukupno 633 njihovih zaposlenih podnijelo zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa”, saopšteno je CdM-u iz resora Suzane Pribilović.

Na osnovu raspoloživih podataka Ministarstva javne uprave, skoro svi organi na centralnom i lokalnom nivou, koji su procijenili da imaju višak zaposlenih, objavili su javni poziv za prijavu zaposlenih za prestanak radnog odnosa po ovom modelu.

“Samim tim, organi na centralnom i lokalnom nivou već su otpočeli aktivnosti u vezi sa sporazumnim raskidom radnog odnosa u skladu sa utvrđenom procedurom. Takođe, na osnovu naših informacija, neki sporazumi na lokalnom nivou su već i zaključeni”, saopšteno je CdM-u iz MJU.

Dostavljanje strukture zaposlenih sa kojima organi i institucije namjeravaju da zaključe sporazume o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine do 15. oktobra 2019. godine zatraženo je dopisom koje je Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Ministarstvom finansija, uputilo 17. septembra 2019. godine i kao rok za dostavljanje traženih podataka navelo 24. septembar 2019. godine.

Od organa koji su prvobitno dostavili podatak o broju zaposlenih koji su zainteresovani za sporazumni prestanak radnog odnosa, njih 89 je dostavilo tražene profile zaposlenih. Dodatno, 6 organa i institucija dostavilo je podatke o zaposlenima sa kojima namjeravaju zaključiti sporazume, iako Ministarstvu javne uprave prvobitno nisu dostavili podatak o ukupnom broju podnijetih zahtjeva.

Dodatno, dopisima od 26, odnosno 27. septembra, Radio i televizija Crne Gore i Luka Bar AD Bar obavijestili su MJU da je u ovim institucijama zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine podnio ukupno 21 zaposleni, odnosno: Radio i televizija Crne Gore – pet zaposlenih, te Luka Bar AD Bar – 16 zaposlenih

Podaci o broju i profilima zaposlenih sa kojima ove institucije namjeravaju da zaključe sporazume nijesu dostavljeni Ministarstvu javne uprave.

Kako navode u Ministarstvu javne uprave, od donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru, kao i Odluke o isplati optremnina u slučaju sporazumnog prestanka radnog osnova stvoreni su svi preduslovi za realizaciju ove aktivnosti definisane Planom optimizacije javnog sektora.