26-03-2021

Počela restauracija, balerina do ljeta na starom mjestu

Budvanska balerina koja je pod naletom velikih talasa krajem prošle godine završila u moru, a nakon par dana potrage za njom izvučena na sigurno, odvezena je na restauraciju. Početkom ljetnje sezone trebalo bi da bude vraćena na mjesto na kome se nalazila 55 godina.


Foto: Instagram/esejapan

Firma Projektor d.o.o. iz Tivta, koja je zadužena za restauraciju, u naredna dva i po mjeseca radiće na sanaciji svih oštećenja.

Kako je za "Polis" kazao Luka Vučković, član MZ Stari grad, restauracija balerine bi trebala da traje oko dva i po mjeseca, a najkasnije polovinom juna planirano je da se vrati na dobro poznatu lokaciju.

"Sama postavka trajaće dva ili tri dana. Proces restauracije je veoma složen, skulptura bi trebala sva da se rastavi, da se sredi iznutra i spolja i da se saniraju pukotine koje su na dosta mjesta nastale tokom vremena", rekao je Vučković.

Simbol Budve - Balerina pretrpjela je oštećenja uslijed nevremena koje je pogodilo našu opštinu krajem godine. Statuu najprije nije bilo moguće pronaći, ali, nakon potrage, ona je izvučena prvog dana ove godine.


M.S.