02-07-2019

Počela sedmica čišćenja obala, akcija zemalja Mediterana

Mediteranska sedmica čišćenja obale počela je juče i trajaće do 7. jula, a ekolozi pozivaju sve institucije i pojedince da se pridruže tradicionalnoj akciji koju organizuju mediteranske zemlje.

Počela sedmica čišćenja obala, akcija zemalja Mediterana | Radio Televizija Budva

Jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) sa Kipra i Malte, iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Grčke, Turske, Izraela i Crne Gore, ponovo su udružile snage kako bi organizovale Mediteransku sedmicu čišćenja obala početkom jula 2019. godine.

Oni pozivaju djecu, roditelje i druge pojedince, lokalne zajednice i nevladine organizacije da udruže snage i da od 1. do 7. jula daju svoj doprinos u Mediteranskoj sedmici čišćenja obala.

"Zajedno, kao region, možemo napraviti nešto bitno za naše resurse, našu ekonomiju i našu okolinu. Pokažimo ostatku svijeta, posvećenost Plave zastavice čistom moru i obalama. Pridružite nam se pod sloganom 'Briga za more koje nas ujedinjuje'", poručuje koordinator Plave zastavice u Crnoj Gori i izvršni direktor NVO "EKOM" Saša Karajović.

Mnogi su svjesni zagađenja mora i toga da plastika završava u našim lancima ishrane i uništava mnoge vrste. S obzirom na to da je Mediteran jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali i jedna od najnaseljenijih regija, problemi poput otpada u moru su u porastu.

"U posljednjih nekoliko godina, više morskih životinja je ugroženo otpacima koji ne poznaju nacionalne granice. Plutaju iz jedne zemlje u drugu, često završavaju na obalama i plažama drugih mediteranskih zemalja. Zbog toga se koordinatori Plave zastavice u mediteranskom regionu ponovo okupljaju, ne samo radi podizanja svijesti, već i zbog preduzimanja konkretnih akcija. Plava zastavica, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža da preuzmu aktivnu ulogu. Svijest sama po sebi nije rješenje za postojeće plutajuće otpatke" navodi Karajović.

Ovogodišnju inicijativu pohvalila je i Evropska komisija za njen proaktivan pristup, a posebnu poruku je uputio evropski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo Karmen Vela.