04-07-2022

Počele prijave za dječji dodatak, velike gužve već prvog dana

U centrima za socijalni rad u Crnoj Gori danas je počela prijava roditelja/staratelja djece do 18 godina za ostvarivanje prava na dodatak za djecu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U centrima za socijalni rad u Crnoj Gori danas je počela prijava roditelja/staratelja djece do 18 godina za ostvarivanje prava na dodatak za djecu. Za sve one koji predaju zahtjev do kraja septembra, prvi dodatak za oktobar biće isplaćen sredinom novembra.

Prema pisanju i fotografijama portala CDM, već prvog dana zabilježene su velike gužve ispred podgoričkog Centra za socijalni rad.

Za prijavu za dječji dodatak, koji iznosi 30 eura, potrebno je da roditelj/staratelj u centru za socijalni rad u opštini prebivališta dostavia na uvid svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve djeteta/djece, odnosno članova porodice. Dalji postupak priznavanja i prestanka prava je automatizovan kroz Informacioni sistem (e-Socijalni karton).

Kako je saopšteno ranije iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, u slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni, razdvojeni), potrebno je da roditelj kome je dijete povjereno na staranje, centru dostavi dokaz o ovome (odluka suda), s obzirom na da će dodatak biti isplaćen na adresu prebivališta djeteta, odnosno roditelju kome je dijete povjereno na staranje.

„Za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do šest godina, pravo na dodatak do 18 godina biće dodijeljeno do punoljetstva po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev”, navodi se u saopštenju.

Rješenja o pravu na dodatak do 18 godina biće im uručena na kućnu adresu tokom oktobra i novembra.

“Za djecu kojoj je pravo na dodatak do šest godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022. godine, potrebno je u Centru za socijalni rad podnijeti zahtjev za dodatak za djecu do 18 godina”, navodi se u saopštenju.

Kako je prošle sedmice najavljeno iz resora socijalnog staranja, dodatak će biti isplaćivan preko Pošte Crne Gore na adresu prebivališta djeteta. Roditelji/staratelji djece do šest godina imali su mogućnost da ovo pravo ostvaruju preko banke.

Iz Ministarstva su pozvali građane da prije nego se prijave za dodatak za djecu u MUP-u, ukoliko je potrebno, ažuriraju adresu prebivališta, kako bi dodatak za dijecu bio isplaćen pravovremeno i na tačnu adresu.

Pravo na dodatak za djecu može ostvariti do petoro djece u porodici, izuzev u slučaju blizanaca ili ako je dijete korisnik prava na ličnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć.

Izvor: CDM