22-03-2020

Počeli sa objavljivanjem imena uz saglasnost AZLP-a

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti je od sinoć, uz dobijenu saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, počelo da objavljuje imena osoba kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Počeli sa objavljivanjem imena uz saglasnost AZLP-a | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz NKT-a, odluka je donijeta nakon što je utvrđeno da pojedine osobe, kojima je po ulasku iz inostranstva u Crnu Goru izrečena ta mjera, napuštaju domove izlažući time visokom stepenu rizika sve sa kojima stupaju u kontakt i cijelu Crnu Goru.

Iz NKT-a podsjećaju da su više puta upozoravali građane o ozbiljnosti situacije i neophodnosti poštovanja svih mjera, posebno onih o samoizolaciji, a danas je upozorenje uputio i ministar unutrašnjih poslova, ali je, kako su naveli, i pored apela nadležnih organa, uočeno često kršenje te mjere.

„Kako snage bezbjednosti nigdje u svijetu ne mogu nadzirati u svakom trenutku svakog građanina koji bi trebalo da je u samoizolaciji, i kako svako lice koje napusti samoizolaciju predstavlja opasnost i za svoju porodicu, a i za cijelu zajednicu, odlučeno je da imena lica u samoizolaciji budu objavljena“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je jedina alternativa tom rješenju bilo je proglašavanje zabrane kretanja za sve građane.

NKT je, kako su kazali, ocijenilo da tu mjeru ne treba uvoditi, tim prije što iskustva pojedinih država regiona pokazuju da ni uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja u određenim djelovima dana ne garantuje poštovanje samoizolacije u vremenu kada kretanje nije zabranjeno.

„NKT je, sa punom sviješću da da je ovu Odluku moguće posmatrati sa raznih aspekata, odlučilo jednoglasno, sa čvrstim uvjerenjem svih članova, da je zaštita života i zdravlja građana naša primarna dužnost, obaveza i najviši prioritet“, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su apelovali na sve građane da se nijednom riječju i nijednim postupkom ne ogriješe o veliku većinu odgovornih sugrađana koji revnosno poštuju samoizolaciju, već da im pruže svu pomoć i podršku, poštujući socijalnu distancu i ostale preporuke Instituta za javno zdravlje.

„Upravo oni su najbolji primjeri odgovornosti, jer mogu da zaustave širenje ove pošasti i zbog toga zaslužuju visoko poštovanje i podršku svih nas. Zato apelujemo na građane da svoje komšije i sugrađane koji se revnosno pridržavaju mjere samoizolacije, ohrabre i pomognu im poštujući socijalnu distancu i druge preporuke Instituta za javno zdravlje“, poručili su iz NKT-a.

Spisak osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije dostupan je na portalu Vlade, na internet adresi http://www.gov.me/naslovna/samoizolacija.

Kako se navodi, spisak još nije potpun i biće dnevno ažuriran.