15-10-2021

Počelo obilježavanje horizontalne signalizacije na autoputu

Na prioritetnoj dionici autoputa, Smokovac – Uvač – Mateševo, ovih dana počelo je obilježavanje horizontalne signalizacije, odnosno postavljanja oznaka na kolovozu.

Počelo obilježavanje horizontalne signalizacije na autoputu | Radio Televizija Budva

Foto: Investitor

Postavljaju se dva sloja. Početno obilježavanje izvodi se bojom, kada se nanosi takozvani „prajmer“. Nakon toga, nanosi se hladna plastika – Spotflex, materijal koji se po prvi put upotrebljava na crnogorskim putevima.

Ovaj materijal je bijele boje, a u procesu nanošenja posebnim uređajima ubacuju se staklene kuglice visokog kvaliteta, koje ostaju u materijalu nakon sušenja i daju dobru refleksiju horizontalne oznake, garantujući na taj način odličnu vidljivost. Još jedna od specifičnosti hladne plastike su vibro-akustične karakteristike, što znači da će upozoravati vozače kada automobilom nagaze na ove linije. Hladna plastika garantuje izuzetnu postojanost pri teškim uslovima saobraćaja.

„Da bi se pristupilo nanošenju hladne, odnosno tačkaste strukturalne plastike, potrebno je ispuniti određene uslove. Kolovoz treba očistiti, da bude suv i bez mehaničkih i hemijskih nečistoća, dok temperatura vazduha smije biti između 10°C i 30°C i relativna vlažnost vazduha maksimalno 85 odsto”, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija i kompanije CRBC.

Rok za završetak svih građevinskih radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare je 30. novembar 2021. godine.