10-02-2019

Počelo prikupljanje 3D geofizičkih podataka

Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme danas je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, koje obavlja norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Počelo prikupljanje 3D geofizičkih podataka | Radio Televizija Budva

Iz Uprave su kazali da je istraživanje počelo 30 minuta poslije ponoći.

“Planirano je da geofizičko istraživanje traje osam dana rada, ukoliko sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da je u periodu od 7. do 9. novembra brod Ramform Titan obavio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka. Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme, neophodne da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju.

“Nakon toga, obavljen aje kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja”, rekli su iz Uprave za ugljovodonike.

Oni su dodali da je istraživački brod Ramform Titan uplovio u crnogorske vode u srijedu, kao i da ga prate dva broda za podršku - Sanco Sea i Thor Freya.

“Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa njenih parametara sprovode se u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu tih aktivnosti, koji je usvojila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine”, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su naveli da je monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila, kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljen prije početka istražnih aktivnosti. Ista ispitivanja će, kako je objašnjeno, biti sprovedena i naredne godine u isto vrijeme, kako bi se rezultati mogli uporediti.

“Na Ramform Titanu se nalazi službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom. Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i četiri specijalno obučena i licencirana posmatrača morskih sisara i kornjača, kao i dva operatera koji obavljaju posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring”, saopštili su predstavnici Uprave.

Oni su kazali da su na brodovima za podršku prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima.

Geofizička istraživanja prate i predstavici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljovodonike, koji se nalaze na istraživačkom brodu.

Iz Uprave su podsjetili da je 3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano radnim programom ugovora o koncesiji, koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

“Te istražne aktivnosti odvijaju se u skladu sa programom za prvi istražni period”, zaključuje se u saopštenju.