19-06-2021

Počelo prvenstvo Mediterana i Evropski školski šahovski kup

Danas su u sjajnom ambijentu u Petrovcu otpočele šahovske borbe na dva turnira koja predstavljaju krunu međunarodnih dešavanja koja je ove godine priređivao Šahovski savez Crne Gore.

Počelo prvenstvo Mediterana i Evropski školski šahovski  kup | Radio Televizija Budva

Na početku ceremonije sinoć su prisutne pozdravili Zurab Azmaparašvili, predsjednik Evropske šahovske unije, Vasilije Lalošević direktor Uprave za sport i mlade, Jovan Milović predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore i na kraju Marko Bato Carević, predsjednik Opštine Budva, koji je otvorio takmičenje.

Domaćini i govornici su poslali snažnu poruku zajedničkog djelovanja koje će Crnu Goru dodatno učvrstiti na šahovskoj mapi svijeta, a Šahovski savez Crne Gore će uvijek imati pouzdanog partnera u Upravi za sport i mlade i Opštini Budva.

Favoriti su u prvom kolu opravdali svoju ulogu, pa prvo kolo nije donijelo veća iznenađenja. Aktuelni prvak Crne Gore, internacionalni majstor Luka Drašković, krenuo je pobjedom, savladavši Nenada Karišika.

Velemajstor Dragiša Blagojević i internacionalni majstor Blažo Kalezić su remizirali svoje partije u prvom kolu.

Prvak svijeta za slabovide i slijepe šahiste, Predrag Nikač startovao je pobjedom.

Bivši šampioni Evrope, hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Zdenko Kožul krenuli su pobjedama, kao i Sanal Vahap koji je na turniru četvrti nosilac.

Sjutra su na programu dva kola, kojima će biti nastavljen izuzetno zanimljivi turnir. Prava uzbuđenja se očekuju narednih dana.

Borbe su počele i na Evropskom školskom kupu, na kome je prvi nosilac naš Peko Đurović koji je zabilježio pobjedu u prvom kolu.

Sjutra će i na Evropskom školskom kupu biti odigrana dva kola.