09-05-2016

Počeo FREI 2016, očekuje se do 300 učesnika

Prihodi od turizma od 2005. po danas pokazuju porast od skoro četiri puta. Projekcije su i da će investicije u turizmu ostvarivati proječni godišnji rast od 7,9 odsto. 2006. je doprinos turizma BDPu bio oko 15, sada je oko 20 odsto, a procjena je da će 2026. to biti 30 odsto. U tom smislu, jako je važnan rad na visokokvalitetnim kapacitetima, daljoj avio-povezanosti sa emitivnim tržištima, te dodatna promocija sjevera i juga i potencijala nacionalnih parkova, saopštio je ministar Branimir Gvozdenović tokom današnjeg otvaranja FREI sajma

Počeo FREI 2016, očekuje se do 300 učesnika | Radio Televizija Budva

Ministar je održao uvodno izlaganje na temu “Homogenizacija razvojnih faktora u turističkom sektoru”, a u uvodnoj sesiji učestvovali su i Kristian Posa, ambasador Mađarske, kao i Ioannis Markogiannis, predstavnik kompanije Adriatic Properties, koja je generalni pokrovitelj FREI 2016. FREI izložbu će obići i predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Ministar je učesnicima čestitao Dan Evrope, te naglasio da FREI postaje jedan od značajnih sajmova ovog tipa u Regionu, kao i da se očekuje da festival da dodatni impuls investicijama u Crnoj Gori.

Tokom dešavanja izraženo je uvjerenje da će i ovog puta FREI ostvariti funkciju otvorenog poligona za polemiku kroz razne forme, te dati dobar presjek stanja u oblastima kojima se bavi.

Očekuje se i do 300 učesnika, kao i da će tribina u vezi sa nacrtom Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, te paneli: Značaj arhitektonskih konkursa za kvalitet prostora i Manifestacije kao turistički proizvod, izazvati posebno interesovanje.