18-02-2020

U toku nastavak sjednice SO Budva po hitnom postupku

Nakon Kolegijuma koji je predsjednik SO Budva Krsto Radović zakazao za 9h, lokalni parlament, uz prisustvo svih odbornika počeo je sa radom nešto nakon 12 časova.

U toku nastavak sjednice SO Budva po hitnom postupku | Radio Televizija Budva

Pored odbornika sjednici su pozvani da prisustvuju predsejdnik opštine, potpredsjednici, glavni administrator i glavna sekretarka.

Na samom početku 31. sjednice proceduralnu je tražila odbornica Snežana Kuč ispred odborničkog kluba DPS-a kako bi kako je istakla ukazala na povredu Poslovnika od strane lokalnog javnog emitera.

"Televizija Budva, opstruiše rad našeg odborničkog kluba, jer se sinoć u dnevno informativnoj emisij Polis nije prikazalo diksutovanje naših odbornika, dok su svi drugi bili emitovani.

Takođe, pozvala bih se na član 83. Poslovnika, kada je govorio dr Duhovnik, koji je iznio izvještaj koji smo mi dobili malo pred sjednicu, ali ga vi kao predsjendik SO nijeste opomenuli kada je prekršio pomenuti član i počeo da nam drži lekciju i da nas i predstavnike DF-a uči načinu bavljenja poltikom. Vi ga niste prekinuli, iako ste bili u obavezi da to učinite", kazala je Kuč.

Odbornica Nišević iz odborničkog kluba DPS naglasila je da je na jučerašnjoj sjednici više puta napomenuto da je trenutak napuštanja postojenja WTE pažljivo biran.

"Te optužbe su smiješne, randici su postrojenje napustili samo mjesec prije, prije zvaničnog roka, taj mjesec dana ništa ne znači i ništa ne bi pormijenio, o ovome je trebalo razmišljati još ljetos kada je izbila ekološka katastrofa, a ne da se čeka kraj januara", kazala je ona.


Božena Jelušić iz Crnogorske se osvrnula na izglasavanje sistema Prijevor-Seoce kao na jedan od štetnih aspekata cijele ove priče.

"Bilo kakva havarija podrazumijevala bi, da niz Seoce i Prijevor počnu da se slivaju otpadne vode, pa predlažem da se taj akt stavi van snage jer je u pitanju opasno rješenje. Slično je i sa cjevovodom Reževići- Crvena glavica, koji je takođe opasan, predlažem da se razmotri i jedan ode velih problema naše opštine, a to je studija o lokaciji. U tim studijama se otpadne vode uglavnom usmjeravaju ka priordnim potocima i jarugama, koje nisu aktivne cijele godine, tako da mi trenutno imamo privremene lokacije koje već rade na potencijalnim ekološkim katastrofama" kazala je Jelušić.

Za riječ se javio odbornik DPS-a Božo Lazović koji je imao primjedbu na jučerađnje izlaganje dr Duhovnika.

"Ja ne znam da li je pred nama juče govorio Duhovnik ili pukovnik. Postoje glasine da mu je Opština platila 460.000 eura, pa želimo da nam kažete ko mu je platio i za šta je plaćen", pitao je Lazović.

Predsjednik SO Krsto Radović u svom je izlaganju naglasio da ne vjeruje u ono što je juče više puta napomenuto na sjednici, a to je, da je sve dobro i idealno i da problema nema.

"Izgleda da da mi ovdje već dva dana rasapravljamo o temi koja uopšte nije važna i problematična. Ipak ja sam zadovoljan informacijama koje sma juče dobio, konačno sam saznao ko je advokat koji nas zastupa, kao i to da je uvaženi odbornik Goran Pejović postavljen za v.d. direktora "Budva otpadne vode", ali i to zašto je gospodinu Rodiću otkazana punomoć iako smatram da nije bilo u redu da se juče ovdje procjenjuje njegova stručnost u koju ja ne sumnjam. Gospodin Duhovnik je od Opštine Budva plaćen 200.000 eura shodno regulativama i tenderima propisanim zakonima, po njegovoj procjeni Opština bi trebala da uštedi između 14 i 15 miliona eura. Takođe, Vlada Crne Gore je platila gospodinu Duhovniku 200.000 eura", kazao je Radović.


On se osvrnuvši na jučerašnje izlaganje predsjednika Carevića, kazao da mu je žao što zarad konstruktivne rasprave i danas nije prisutan.

"Slažem se da je njegovo pravo kao Predsjednika 0pštine da promjeni advokata, ali je i naše pravo da znamo kako i zašto je to urađeno", istakao je Radović.

Odbornica Kuč je uputila pitanje predsjedniku SO Budva, da li se Opština mogla braniti i sama budući da nije dobila nijedan spor uprkos plaćanju advokata.

"Budžetom smo dio sredstava opredijelili za advokate, a nismo dobili ni jedan spor, pa me zanima da li smo mogli i zašto se nismo branili sami, a taj novac usmjerili za neke važne stvari za ovaj grad? A kao druga tačka dnevog reda trebala je biti i priprema turističke sezone, budići da je to usko povezano, a znamo i imamo informaciju da voda u Bečićima nije najboleg kvaliteta, a mi za 25 dana ulazimo u ljetnju turističku sezonu", navela je ona, ističući da je sezona na vrataima a mi ne znamo šta ćemo sa otpadnim vodama.

Odbornik DF-a Đorđije Vujović, odgovorio je na izlaganje odbornice Kuč, kazavši da je novac koji ona pominje najmanji problem u ovoj priči.

"Mi smo dovedeni u situaciju da ova opština više nikada neće moći da funkcioniše normalno, Mi se ni narednih 30 godina nećemo oporaviti od ovoga, od ove štete koju je izglasala tadašnja garnitura DPS-a i zbog koje smo danas na pragu ekološke katastrofe", kazao je Vujović.


Goran Pejović v.d. direktor preduzeća "Budva otpadne vode", napomenuo je da postorjenje radi, uz kako je dodao, manje postojeće probleme u špicu ljetnjih mjeseci, što se, kako je kazao, može riješiti.

"Postrojenje ima upotrebnu dozvolu izdatu od Ministasrva za uređenje prostora, a kapacitet postrojenje pokriva 100.000 ljudi", kazao je Pejović.

Odbornica Jelušić kazala je da se sve što je planom bilo prdviđeno za izgradnju posrtojenja mijenjalo u hodu.

"Samom odlukom da se umjesto na Zavali na 15 metara nadmorske visine, gradi u Vještici na 65 metara nadmorske visine, izgubili smo prvih 10 milona eura, odlukom jedne grupe ljudi" kazala je ona.

Odbornik Demkokrata Dragan Krapović kazao je da je i ova sjednica u mnogo čemu skrenula sa teme, te da mu je želja da je vrati na ono što je bitno.

"Vlada Crne Gore sugerisala je pokretanje ove nabavke u skaldu sa interesima opštine Budva i države Crne Gore, a potpisao sam je lično ja"

Nezavisni odbornik Stevan Džaković kazao je da ga to što gosopodin Duhovnik danas nije prisutan na sjednici neće omesti da mu se obraća, te da ga prisutni od danas mogu osolvljavati sa nezavisni protivustavni odbornik Džaković.

"Pitao bih Vas gospodine Duhovniče zašto ste se juče ponašali onako nekorektno, a enormno ste plaćeni i da li je istina da novac koji ste dobili, kao što se šuška dijelite sa nekim ko vas je angažovao? Ova vlast je ja moram istaći nažalost samo nastavak DPS-a", istakao je Džaković.