22-01-2015

Počinje gradnja podmorskog kabla

Izgradnja podmorskog kabla od Peskare do Tivta trebalo bi da počne danas. U toku je priprema gradilišta za kabl, konvertorsku i trafostanicu na samoj plaži Vilađo Alcione, u neposrednoj blizini ušća rječice Foso Valelunga u Jadransko more, piše Pobjeda.

Počinje gradnja podmorskog kabla | Radio Televizija Budva

Predstavnici Terne, kompanije koja gradi kabl vrijedan 775 miliona eura, imali su juče tehnički sastanak u lučkoj kapetaniji, kojem su prisustvovali i predstavnici opštinske policije. Sa tog sastanka su poslali saopštenje za javnost, jer su građani Peskare i okolnih naselja zabrinuti zbog početka realizacije tog projekta.

„Ovaj projekat neće negativno uticati na okolinu, a zračenje elektromagnetskog polja je jednako prirodnim, tako da je taj rizik eliminisan“, navodi se u saopštenju kompanije Terna i ističe da će raskopanu plažu sanirati do početka sezone.

Iz kompanije su podsjetili da provincija Abruci, u kojoj su Peskara i kupalište Vilanova di Cepagati, gdje će se vršiti građevinski radovi, pate od deficita električne energije, koji bi trebalo da bude eliminisan izgradnjom ovog kabla.

„Terna postupa u skladu sa dekretom Ministarstva ekonomije broj 239 od 28. jula 2011. godine“, naveli su iz kompanije.

Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su 23. novembra 2010. godine predstavnici Vlade Crne Gore, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i italijanske kompanije Terna.

Ugovorom je predviđeno da se 40 godina od izgradnje kabla prihod dijeli tako što će Terni pripasti 80 odsto, a Crnogorskom elektroprenosnom sistemu 20 procenata. U izgradnji kabla CGES učestvuje sa 20 odsto, s tim što je gro sredstava obezbijeđeno kroz kreditne aranžmane sa Njemačkom razvojnom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Nakon isteka ugovorenog roka, o podjeli prihoda odlučiće vlade Crne Gore i Italije, čiji su ministri ekonomije Branko Vujović i Klaudio Skajola još 2009. potpisali memorandum o ulaganju u energetiku, vrijedan između četiri i pet milijardi eura. Tri godine kasnije osnovan je zajednički savjet Crne Gore i Italije, a deklaraciju o njegovom osnivanju postpisali su ministri ekonomije obje zemlje Vladimir Kavarić i Flavio Zanonato.