08-07-2019

Počinje izrada projekta za obilaznicu oko Budve

Projekat Tehničke pomoći za izradu Idejnog i Glavnog projekta za obilaznicu Budva zvanično počinje danas.

Počinje izrada projekta za obilaznicu oko Budve | Radio Televizija Budva

Opšti cilj projekta je povećanje efikasnosti saobraćaja i unapređenje bezbjednosti saobraćaja na Ruti 1 Mediteranskog koridora, kao što je definisano u Indikativnom proširenju TEN-T mreže na Zapadnom Balkanu, dok je specifični cilj projekta izgradnja obilaznice Budva.

"Tehnička pomoć koju treba obezbijediti obuhvata neophodna terenska istraživanja (topografska, hidrološka, geološka i geotehnička) i pripremu Idejnog projekta, Glavnog projekta i tenderske dokumentacije za 13 km dugu prioritetnu središnu dionicu obilaznice, kao i Idejni projekat za sjevernu i južnu dionicu obilaznice (ukupno 17 km).", navodi se u saopštenju.

Projekat takođe uključuje pripremu dokumentacije o procjeni uticaja na životnu sredinu i društvo.

Projekat se realizuje uz podršku Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), nakon zahtjeva za tehničkom pomoći koju je uputilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Korisnik ove tehničke pomoći je Vlada Crne Gore preko Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a vodeća Međunarodna finansijska institucija je KfW. Projekat realizuje Konzorcijum IPF7, koji predvodi HILL International NV.

WBIF je zajednička inicijativa Evropske komisije, bilateralnih donatora i međunarodnih finansijskih institucija.

Foto: Ilustracija/Skyscrapercity.com forum