18-08-2020

Počinje potraga za najbržima u slaganju Rubikove kocke

Red Bull Rubik's Cube Svjetsko prvenstvo u potrazi je za najboljim amaterima i profesionalcima u slaganju Rubikove kocke na svijetu. Treće izdanje ovog takmičenja biće ujedno i prvo u kojem će kvalifikacije biti u potpunosti online.


Foto: Red Bull

Online kvalifikacije počinju 15. augusta i nastaviće se do oktobra nakon čega će se održati završnica Svjetskog prvenstva, koja je na rasporedu 7. novembra ove godine.

"Red Bull Rubik's Cube takmičnje nastoji da pruži više mogućnosti i vidljivosti zajednici slagača kocke. Cilj takmičenja je da zagovara slaganje Rubikove kocke ili speedcubing kao profesionalni sport, te da omogući igračima da se takmiče u novim formatima", kazali su organizatori.

Za nastup u kvalifikacijama, igračima je potrebna digitalna kocka, što znači da treba da skinu jednu od dvije mobilne aplikacije: Rubik's Connected App ili GoCube Digital App. Pametna digitalna kocka je i dalje fizički objekat, ali ima mogućnost da se spoji na telefon ili tablet. Nakon spajanja sa aplikacijom, moguće je pratiti pokrete u stvarnom vremenu na displeju. Takođe mjeri i vrijeme slaganja kocke.

Uporedo sa online opcijom, u Indiji i Rusiji će se održati lokalne državne kvalifikacije. Pobjedinici globalnih i lokalnih kvalifikacija će se pridružiti šampionima iz 2019. godine, kojima je dodijeljena direktna pozivnica, na završnici u novembru.

Takmičenje, koje se održava u saradnji sa kompanijom Rubik's Brand, podijeljeno je u tri discipline u muškoj i ženskoj konkurenciji: brzo slaganje, najbrže slaganje jednom rukom i jedan-na-jedan okršaj slaganja identičnog razmještaja (re-scramble).

U Svjetskom finalu 2019. godine, koje je održano u Moskvi, amerikanac Maks Park je osigurao pobjede u disciplini 3x3 i najbrže slaganje jednom rukom, dok je Žilijet Sebastijan iz Francuske došla do titule najbrže slagačice u ženskoj konkurenciji. Riki Vejler iz Njemačke je trijumfovao je u disciplini re-scramble.


Izvor: Redbull.com/Mediji