21-09-2022

Počinje sedma književna kolonija u Buljarici

Jedina stalna književna kolonija koja se održava u Crnoj Gori od 2014. godine, biće ovog septembra realizovana sedmi put. Kolonija je regionalnog karaktera i do sada je ugostila više od 40 pisaca iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH.



(Foto: Pexel)


Kako navode organizatori, koncipirana kao promovisanje dijaloga između autora koji baštine istu jezičku matricu, kolonija je prvenstveno okrenuta ostvarivanju saradnje među piscima i književnim asocijacijama.

“Tako je ustanovljena saradnja sa evropskom mrežom pisaca TRADUKI, festivalom KROKODIL iz Beograda i brojnim regionalnim izdavačima”, navodi se u saopštenju.

Kao i tokom prethodnih kolonija, izabrana tema će biti platforma za dijalog između pisaca, a njihova razmišljanja i kritički stavovi će u formi bloga biti objavljeni na uglednom portalu za kulturu jugoistočne Evrope http://www.seecult.org/

“Na književnoj koloniji #7 će učestvovati:Tanja Bakić, crnogorska pjesnikinja i esejista, prevodilac Tagorea i Orvela, Valerio Orlić iz Rijeke, pjesnik, autor dvadesetak pjesničkih zbirki, osnivač Hrvatskog književnog društva, pokretač uglednih književnih časopisa i festivala Maša Seničić iz Beograda, pjesnikinja i scenaristkinja, audiovizelni esejista, Sven Popović iz Zagreba, prozaista, vunderkind hrvatske književnosti Milenko-Braco Subotić iz Podgorice, pjesnik i rok-poeta, frontmen alternativnog benda VRPCA Danilo Lučić, pjesnik i prozni pisac iz Beograda, urednik književnog portala GLIF kao i mlada nagrađivana pjesnikinja iz Kotora Barbara Delać”, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti i programe kolonije vodiće književnik Đorđe V.Gregović.

Tokom sedmodnevnog trajanja kolonije, pisci će izvesti književni performans na umjetničkom festivalu STAY TUNE u Budvi, a nastupiće i u Dvorcu Kralja Nikole u Baru.