31-08-2021

Počinju prijave za dječji dodatak: Šta je potrebno od dokumentacije i kako će biti isplaćivan

Podnošenje zahtjeva za dječji dodatak počinje u srijedu, 1. septembra, preko 13 nadležnih centara za socijalni rad i 24 njegovih područnih jedinica i sve je spremno za taj proces, kazala je Jovana Radifković, koordimnaotdka projekta za uvođenje dječjeg dodatka.

Počinju prijave za dječji dodatak: Šta je potrebno od dokumentacije i kako će biti isplaćivan | Radio Televizija Budva

„Mi smo to organizovali na način što će centri za socijalni rad po nedjeljama – 4 nedjelje u septembru – podijeliti zahtjeve, po početnom slovu prezimena djeteta koje ima pravo na naknadu, a svi podaci biće dostupni na sajtu ministarstva finansija i socijalnog staranja, lokalnim TV i radio stanicama, na društvenim mrežama a biće istaknuti i na oglasnim tablama centara za socijalni rad“, precizirala je Radifković.

Ona je u jutarnjem programu TV Vijesti kazala da roditelji neće morati da popunjavaju ikakve formulare, već je potrebno samo donijeti ličnu kartu, kako bi potvrdili identitet podnosioca zahtjeva kao i matični broj djeteta ili djece, ako ih je više.

Radifković kaže da rokovi nijesu definisani te da se zahtjevi mogu podnijeti kad god roditelj želi, odnosno, kako je određeno planom, ali se nada da će se voditi računa zbog pandemije koronavirusa.

„Niko neće ostati uskraćen za dječji dodatak, a jedini uslov je da dijete nije navršilo 6 godina i molim sve koji će se prijaviti da ispoštuju način prijave u centrima za socijalni rad“, dodala je.

Način isplate

Ukoliko se zahtjev podnese u septembru, prvi dječji dodatak će biti isplaćen u novembru za oktobar, jer primjena zakona počinje 1. oktobra, precizirala je Radifković.

„Za sada je predviđeno da isplata ide preko Pošte Crne Gore, ali intenzivno radimo da se dodatak isplaćuje i preko žiro-računa u bankama. Javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena“, kazala je Radifković.

Ona je potvrdila da bi naknada, u slučaju isplate preko banaka, bila umanjena za proviziju (prosječno 0,50 eura) te da stoga s njima pregovaraju o ukidanju tog nameta.

Pravo na dječji dodatak ima skoro 45.000 djece do 6 godina, koji će dobijati 30 eura mjesečno, dok će djeca u stanju materijalnih i drugih potreba primati od 44 do 60 eura do navršene 18. godine. Godišnje će za ovu isplatu biti potrebno skoro 18 miliona eura.


Investitor