07-09-2015

Pod lupom Katnića još 80 miliona eura

Inspektori Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminala, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uzeli su početkom prošle sedmice iz arhiva Opštine Budva, te Sekretarijata za investicije, kompletnu dokumentaciju o angažovanju firme “Gugi komerc“ i “Trejd junik“ u opštinskim kapitalnim investicijama.

Pod lupom Katnića još 80 miliona eura | Radio Televizija Budva

Kako je “Vijestima“ potvrđeno iz više izvora, uzeto je 18 ugovora, koje su Opština Budva i “Gugi komerc“ zaključili, a čija vrijednost prelazi 22 miliona eura.

Kompanija “Gugi komerc“ biznismena Branislava-Gugija Savića, inače kuma nekadašnjeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, aktulenog svjedoka saradnika u aferi “Budva 3 - TQ Plaza i plato na Jazu“, bila je izvođač radova, ne samo na gradnji koncertnog platoa na Jazu uoči nastupa, legendarne grupe “Roling stons” u ljeto 2007. već i ostalih infrastrukturnih projekta - Drugog bulevara, seoskog puta za Krapinu, te još nekoliko saobraćajnica, višemilionskih vrijednosti.

Osim angažovanja ove firme na Jazu, pod lupom, ali Osnovnog tužilaštva u Kotoru, je gradnja puta za selo Krinu, gdje je potrošeno više od dva miliona eura.

Gro ugovora i investicionih radova “Gugi komerc“ je zaključio za vrijeme dok je gradom upravljao Kuljača, a postoji i nekoliko ugovora, i kada je od 2011. na čelo grada stupio Lazar Rađenović.

Kuljača je u svom iskazu, kao svjedok saradnik, optužio i jednog visokog funkcionera DPS-a, da su odgovorni za deset miliona eura štete koja je nanijeta Opštini Budva.

Kuljača je u priči o malverzacijama pomenuo i kakvu su ulogu u poslu imali jedan bivši i dva sadašnja ministra u Vladi Mila Đukanovića.

Specijalno tužilaštvo je nakon tvrdnji Kuljače, ali i odbrane okrivljenih u postupku, naredilo da se izuzme dokumentacija i za još nekoliko ključnih investicionih projekta.

Osim angažovanja firme “Gugi komec“, pod lupom tužilaštva našla se i firma “Trejd junik“, koja je bila u zajedničkom poslu sa Opštinom Budva u gradnji komercijalno - stamebnog kompleksa “TQ Plaza“.

Kako je ”Vijestima” potvrđeno iz arhive Opštine je uzeta i dokumentacija oko angažovanja firme “Trejd junik” u gradnji 58 miliona eura vrijednog projekta - postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Inspektori su po nalogu Specijalnog tužilaštva, još ranije pečatili arhiv gradskog Vodovoda.

Uzeli su dokumentaciju i iz Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Gotovo da nema dana, da opštinskim službenicima ne dostave zahtjev da im se ispostavi dodatna dokumentacija.

U okviru istrage koju je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, u slučajevima višemilionske štete koja je nanijeta opštinskom budžetu u projektu “TQ Plaza” i platoa na Jazu, uhapšeno je 13 opštinskih službenika.

Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević uhapšeni su 13. avgusta u Budvi po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana-Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v.d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor “Trejd junika” Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić. Njih tužilaštvo tereti da su zarad lične koristi napravili višemilionsku štetu Opštini Budva.

Bivši gradonačelnik Rajko Kuljača dobio je status svjedoka saradnika.