30-07-2021

Podijum mladih kao odskočna daska za mlade muzičare

Muzički program XXXV festivala "Grad teatar" nastavljen je sinoć u crkvi Santa Marija u budvanskom Starom gradu koncertom mlade pijanistkinje Marije Zečević.


Foto: Grad teatar

Ove godine JU "Grad teatar" omogućava mladim muzičarima Budve, srednjoškolcima i studentima, koji su do sada pokazali najbolje rezultate na takmičenjima u sredinama gdje uče, da prikažu dio svog talenta i znanja pred pravom festivalskom publikom.

Selekciju za ovaj dio off programa festivala, pod nazivom Podijum mladih, uradio je pijanista Nikola Vučković, koji je istakao da je ideja za sam program potekla od direktorice JU "Grad teatar", Milene Lubarde Marojević.

"Ona je došla na ideju da u program festivala ove godine uvrsti djecu iz Budve, ali na nekom naprednijem nivou, djecu koja su sada u srednjim muzičkim školama ili na Akademiji. Zahvalan sam na povjerenju i angažmanu. Ove godine ćemo imati pet koncerata u četiri termina, a Marija Zečević je večeras opravdala sva očekivanja."

Učešće na festivalu poput Grada teatra je od izuzetnog značaja, dodao je Vučković.

"Grad teatar je brend koji postoji već 35 godina, ima jednu veliku tradiciju u zemlji u kojoj, nažalost, nemamo tradiciju što se tiče umjetničke muzike. Ali zato imamo mlade naraštaje koji će to u nekoj perspektivi promijeniti", naglasio je.

Na programu su sinoć bila djela Baha, Betovana, Šopena i Rahmanjinova, a publika je mladu Mariju Zečević pozvala i na bis kada je zasvirala Dejana Krdžića. Ona je, kako ističe, zahvalna na pruženoj prilici.

"Ovo je moj prvi solistički koncert, drugačiji je osjećaj nego na takmičenjima ili na koncertima na kojima učestvujem svirajući jednu ili dvije kompozicije", kazala je Zečević.

Program pod nazivom Podijum mladih biće nastavljen 1. avgusta u 21h, kada će, na istom mjestu, nastupiti mladi pijanista Matija Molčanov.